Κόσμος

Τούρκικη προκλητικότητα: “Να κατέβουν οι ελληνικές σημαίες από τα νησιά”

Τούρκικη προκλητικότητα: Οι προκλήσεις κατά της Ελλάδος και η ρητορική για τα ελληνικά νησιά δεν έχουν σταματημό

Οι προκλήσεις κατά της Ελλάδος και η ρητορική για τα ελληνικά νησιά δεν έχουν σταματημό, καθώς εκτός των Τούρκων αξιωματούχων, σειρά πήραν και οι καθηγητές της γείτονας χώρας, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ τα βάζει με τη χώρα μας, καθώς ζητά να κατέβει η ελληνική σημαία από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μιλώντας σε εκπομπή του Ηaber Turk, o Mπαμπούρογλου υποστήριξε προκλητικά πως η Άγκυρα πρέπει να κάνει στα «αμφισβητούμενα» -όπως τα χαρακτήρισε- ελληνικά νησιά, ότι έπραξε και το 1996 στα Ίμια. «Τώρα λοιπόν η Τουρκία θα κατεβάσει την ελληνική σημαία από τις Οινούσσες, την Ψέριμο, όπως και από παρόμοια νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην δυτική Ανατολία και τότε θα κυματίσει η τουρκική σημαία. Τόσο απλό είναι», δήλωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ούτε το μέγεθος ούτε τη δύναμη ούτε την ισχύ να απειλήσει την τουρκική Δημοκρατία. Και αυτό δεν είναι θερμή σύγκρουση, αλλά μιλάμε για διπλωματικό εξαναγκασμό».

Ο απόστρατος ταξίαρχος επανέλαβε το αφήγημα περί «αποστρατικοποιημένων» νησιών που παραβιάζουν τις Διεθνείς Συνθήκες, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως εφόσον η Ελλάδα «άλλαξε το καθεστώς τους» αυτά ανήκουν στην Τουρκία, ως διάδοχη χώρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε ένα ανιστόρητο, εθνικιστικό παραλήρημα ο Μπαμπούρογλου ανέφερε πως το 1947 τα Δωδεκάνησα που είχαν καταλάβει οι Ιταλοί παραδόθηκαν στους Έλληνες. Αυτά τα νησιά έπρεπε να είναι όχι μόνο αφοπλισμένα όπως ανέφερε η συνθήκη της Λωζάνης, αλλά αποστρατικοποιημένα, δηλαδή δεν θα υπάρχουν καν στρατιώτες. Αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο όπου 23 νησιά και σχεδόν σε όλα από αυτά έχει αλλάξει το καθεστώς τους.

Μάλιστα υπάρχουν 152 νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που δεν έχουν παραδοθεί με συνθήκες στην Ελλάδα. Τα νησιά δόθηκαν με τον όρο όχι απλά του αφοπλισμού αλλά της αποστρατιωτικοποίησης. Αφού λοιπόν εσείς αλλάξατε το καθεστώς, σε ποιον ανήκαν αυτά τα νησιά; Στο οθωμανικό κράτος. Και σε ποιον ανήκει η κληρονομιά του οθωμανικού κράτους; Ανήκει στο κράτος της τουρκικής δημοκρατίας, αυτά λένε οι συμφωνίες και τα έγγραφα», είπε ο καθηγητής Μπαμπούρογλου.