Μετά το “μήνυμα” της Κομισιόν στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική της, σκυτάλη πήρε το Στέιτ Ντιπάρτνμεντ.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο στην τουρκική ηγεσία, ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστή και να προστατεύεται». Ακόμη, σε ένα σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν πρόσθεσε πως πρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ένταση.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς κάθε φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τις δηλώσεις του να το θέσει, το αμερικανικό υπουργείο είχε τοποθετηθεί άμεσα.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει με δήλωση που είχε κάνει τόσο στις 11 Φεβρουαρίου, όσο και στις 2 Ιουνίου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.
Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
Το μήνυμα της Κομισιόν στην Αγκυρα
“Περιμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο”. Αυτή ήταν η απάντηση του Εκπρόσωπου της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, σε ερώτηση που του έγινε από για τις πρόσφατες προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ανέφερε «Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο». Ο κ. Στάνο τόνισε επίσης ότι «Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».