Focus

Stephane Ravacley: Ο Γάλλος αρτοποιός που διεκδικεί μια θέση στις βουλευτικές εκλογές

Stephane Ravacley: Δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, ωστόσο κατεβαίνει υποψήφιος καθώς υποστηρίζει ότι το Γαλλικό Κοινοβούλιο έχει ανάγκη ανθρώπους της εργατικής τάξης

Ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή, ο Stephane Ravacley, ένας αρτοποιός από την Μπεζανσόν, βάζει τα δυνατά του να διαπρέψει. Ο λόγος; Όχι γιατί απλώς επιθυμεί να γίνει πολιτικό πρόσωπο της χώρας καταγωγής του, δίνοντας ακόμα μια φορά ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στον γαλλικό λαό, αλλά γιατί δουλεύοντας περισσότερες από 15 ώρες την ημέρα, φουρνίζοντας ασταμάτητα κρουασάν και μπαγκέτες, πιστεύει ότι διαθέτει χρόνο για να ζωντανέψει την πίστη των συμπατριωτών του προς ένα καλύτερο μέλλον.

“Πολλοί Γάλλοι έχουν χάσει την πίστη τους στην πολιτική. Δεν ψηφίζουν γιατί δεν αισθάνονται πως τους ακούει κανείς. Για αυτό είμαι εγώ εδώ, δίνω μάχη για να τους κερδίσω ξανά” ανέφερε αρχικά ο 53χρονος φούρναρης στον Guardian, επιβεβαιώνοντας στη συνέχεια πως ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – όπως οι περισσότεροι άλλωστε – παρουσιάζεται “απόμακρος”, όσο αναφορά τις καθημερινές ανησυχίες των πολιτών. Ο Ravacley δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, ωστόσο κατεβαίνει υποψήφιος καθώς υποστηρίζει ότι το Γαλλικό Κοινοβούλιο έχει ανάγκη ανθρώπους της εργατικής τάξης, χειρώνακτες οι οποίοι κατανοούν πολύ καλύτερα τον τρόπο που σκέπτονται οι απλοί πολίτες.

Γνωστός ως ο “ανθρωπιστής φούρναρης”, ο Stephane είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τους ανθρώπους γύρω του με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα γίνει για δεύτερη φορά απεργός πείνας. Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που διέκοψε την 11ήμερη απεργία πείνας, την οποία ξεκίνησε με αφορμή την ενδεχόμενη απέλαση του 18χρονου βοηθού του στο αρτοποιείο, Laye Fode Traore. Πρόκειται για την περίπτωση ασυνόδευτου ανηλίκου, ο οποίος έφτασε ορφανός στην Γαλλία στα 16 του χρόνια και ενώ στην ηλικία αυτή ξεκίνησε να εργάζεται για τα προς το ζην, βρέθηκε αντιμέτωπος με απέλαση όταν ενηλικιώθηκε.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε εθνική ανησυχία για τους ασυνόδευτους μετανάστες, με τους αστέρες του γαλλικού κινηματογράφου να λαμβάνουν μέτρα υπεράσπισης

Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες Ομάρ Σι και Μαριόν Κοτιγιάρ, συγκινημένοι από την προσπάθεια του αρτοποιού, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον Γάλλο Πρόεδρο εκ μέρους του, ζητώντας την διευθέτηση του προβλήματος καθώς και την λήψη ευνοϊκότερων αποφάσεων, όσο αναφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους. “Όταν θέλεις να αλλάξεις κάτι, πρέπει να παλέψεις για αυτό μέχρι τέλους” υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Ravacley, ο οποίος δεν έχει πάψει να υποστηρίζει τους οικονομικούς μετανάστες, που φτάνουν στην Γαλλία ως ασυνόδευτοι ανήλικοι, όπως επίσης και την νεολαία της χώρας, που αναζητά συνεχώς καλύτερες προοπτικές. Το έργο του Stephane Ravacley μνημόνευσαν επίσης και οι σκηνοθέτες Jean-Pierre και Luc Dardenne στο Φεστιβάλ Καννών του περασμένου μήνα, μιλώντας για την τελευταία τους ταινία, η οποία περιγράφει την ζωή νεαρών μεταναστών στο Βέλγιο. Δεν δίστασαν, μάλιστα, να χαρακτηρίσουν την απεργία πείνας του Γάλλου αρτοποιού “μεγάλη πράξη αντίστασης στην εποχή μας”.

Με σύμμαχο την ελπίδα για ένα ισότιμο και ισάξιο μέλλον, ο Stephane Ravacley είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή για τους Γάλλους συμπατριώτες του, αλλάζοντας ολοκληρωτικά την πολιτική σκηνή της χώρας.