Σε αλλαγή πλεύσης βρίσκονται πλέον οι ιατροδικαστές, όσον αφορά τον τρόπο που πέθαναν τα δύο άλλα παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, Μαλένα και Ίριδα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γρηγόρης Λέων οι συνάδελφοι του έχουν αλλάξει άποψη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Το λογικό μετά την επανεξέταση είναι να μην βρεθεί κεταμίνη», εξηγώντας τη διαδικασία που ακολούθησαν οι συνάδελφοι του στην επανεξέταση των τοξικολογικών ευρημάτων.
Και όπως είπε οι εξετάσεις αυτές «απαιτούσαν πολύ χρόνο, ήταν πολύ εξειδικευμένες και το υλικό δεν ήταν καλό. Όμως αν αυτές οι εξετάσεις έχουν αποτέλεσμα αρνητικό για οποιαδήποτε περίεργη ουσία, καταρχάς επιβεβαιώνονται οι αρχικές και κατά δεύτερο λόγο μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να αποδοθεί μια ορθή πλέον αιτία θανάτου γι’ αυτά τα παιδιά».
Διαφορετική η αιτία θανάτου για τη Μαλένα και την Ίριδα
Ο κ. Λέων τοποθετήθηκε, επίσης, και για τις αρχικές διαπιστώσεις των ιατροδικαστών που εξέτασαν τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας από την Πάτρα. «Με τα ευρήματα που αρχικά είχαμε ουσιαστικά δεν είχαν αποδοθεί οι ορθές αιτίες θανάτου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τους ίδιους τους συναδέλφους μου που διενήργησαν τη δεύτερη νεκροτομή της Ίριδας, οι οποίοι πλέον έχουν κατευθυνθεί σε μια διαφορετική αιτία θανάτου με βάση τα δεδομένα που ξέρουμε». Tόνισε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν ευρήματα που είναι ικανά να μας δώσουν αδιαμφισβήτητες αιτίες θανάτου, αρκεί να διαβαστούν και αξιολογηθούν σωστά».
Απαντώντας αν αυτά τα νέα ευρήματα μπορούν να συμβάλλουν στην καταδίκη της μητέρας τους που κατηγορείται μέχρι στιγμής για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας ήταν κατηγορηματικός: «Οι αιτίες θανάτου στα δύο πρώτα παιδιά δεν θα φέρουν καμία αμφισβήτηση και κυρίως θα αναδείξουν όλους τους συμμετέχοντες και με ασφάλεια θα υποδεικνύουν τους δράστες και θα αποκλείουν ταυτόχρονα και οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή ατόμων».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Ίριδα πραγματικά θα είναι το κλειδί των εξελίξεων από εδώ και πέρα». Ο γνωστός ιατροδικαστής επισήμανε ότι η αιτία θανάτου της Μαλένας δεν μπορεί να συνδεθεί με ιατρική παρέμβαση.