Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Συνεχίζεται η όξυνση του κλίματος

Ελληνοτουρκικά: Οι δύο χώρες με προεξάρχουσα την Τουρκία συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις λεκτικές επιθέσεις με απανωτές δηλώσεις - προκλήσεις.

Τα ελληνοτουρκικά συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διεθνών φόρουμ. Μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οι Τούρκοι άρχισαν σταδιακά την κλιμάκωση, τόσο με υπερπτήσεις, όσο και με δηλώσεις που έχουν γίνει κατά της Ελλάδας, με κύριο αίτημα τους την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και την αμφισβήτηση τους.

Από την άλλη, η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και προσπαθώντας να διεθνοποιήσει το πρόβλημα. Στο πλευρό της Ελλάδας συντάσσονται όλο και περισσότεροι σύμμαχοι και εταίροι που δημοσίως αποδοκιμάζουν και καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα, δυναμιτίζοντας το κλίμα με την Άγκυρα.

Οι διπλωματικές απαντήσεις της Αθήνας

Στο κρεσέντο αυτό των δηλώσεων, η ελληνική διπλωματία απαντά ψύχραιμα και πάντα εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου. Διπλωματικές πηγές μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ανέφεραν  «Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, εννοώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά την “διασύνδεση” της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας».

Ακόμη, υπενθυμίζουν και προσθέτουν «Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».

Τις κατευθύνσεις είχε δώσει νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε την αταλάντευτη ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αναφέρθηκε στην προκλητικότητα της Άγκυρας και έστειλε νέο μήνυμα καλώντας την τουρκική πλευρά να μη μεταφέρει τη ρητορική της έντασης στο πεδίο, όπως είπε. «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης. Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ. Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», απάντησε ο πρωθυπουργός

“Χαστούκι” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021. Η έκθεση αυτή αποτελεί κόλαφο για την Άγκυρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε ότι αφορά μάλιστα το ελληνοτουρκικό ζήτημα οι ευρωβουλευτές εστιάζουν στη νέα τουρκική έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή, όπως αναφέρουν. Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Καταδίκη που προκάλεσε την οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Αυτή η προκατειλημμένη στάση βλάπτει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρεται, ενώ γίνεται λόγος και για «στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό», εννοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μάλιστα μετά από τις παραπάνω αφορμές, ο Τούρκος πρόεδρος κατέφυγε σε δηλώσεις που στόχο έχουν να συσπειρώσουν. Η μία είναι η δήλωση του μετά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου και η άλλη ακόμα μία επίθεση του Σουλτάνου κατά του Μητσοτάκη.

Η δήλωση του Ερντογάν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να διατηρεί μία εθνικιστική ρητορική προσπαθώντας να συσπειρώσει τους Τούρκους. Μάλιστα, ο Ερντογάν μετά το υπουργικό αναφέρθηκε στο «καλό παρελθόν» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα εν όψει των εκλογών του 2023.

«Κάναμε ό, τι μέχρι χθες μας έλεγαν ότι δεν μπορούμε και συνεχίζουμε, πετύχαμε όλα όσα μας έλεγαν δεν θα καταφέρετε, γιατί η Τουρκία είναι μία χώρα που έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν φορέσει, έσπασε τα δεσμά που της έδεναν τα πόδια, γκρέμισε τα τείχη που της είχαν χτίσει στο παρελθόν και έβαλε τέλος στις υποθήκες που της είχαν επιβάλει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για ένα λαμπρό μέλλον που περιμένει τη χώρα και θα αξίζει κάθε βάρος που σηκώνει.

Με αναφορές στο μεγαλειώδες παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί για μία ακόμα φορά να στρέψει την προσοχή μακριά από την οικονομία και να παρουσιάσει την Τουρκία ως μία δύναμη με μέλλον ενόψει και των εκλογών του 2023.

Η δήλωση του Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Σε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σαν να μην είχαν συνομιλήσει στην Τουρκία.

«Είχαμε συμφωνήσει να μη βάλουμε τρίτους ανάμεσα μας και σε δύο τρεις βδομάδες μετά τη συνάντηση μας, πήγε στις ΗΠΑ στο Κογκρέσο και μίλησε εναντίον της Τουρκίας, εναντίον των συμφερόντων της Τουρκίας σαν να μην είχαμε συναντηθεί.

Μετά πήγε στο Νταβός και έκανε το ίδιο. Ας μη μας παρεξηγούν, εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής με αξιοπρέπεια. Εμεί δεν λέμε ναι στην πολιτική που στερείται αξιοπρέπειας», είπε συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με τα ελληνοτουρκικά στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο