Nέα της αγοράς

Παγκόσμια Τράπεζα: 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας καύσιμα επιβλαβή για την υγεία

Παγκόσμια Τράπεζα: 733 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια

Η πανδημία COVID-19 υπήρξε βασικός παράγοντας στην επιβράδυνση της προόδου προς την καθολική πρόσβαση στην ενέργεια, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πισωγυρίσματα.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, παγκοσμίως, 733 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας καύσιμα που είναι επιβλαβή για την υγεία τους και το περιβάλλον. Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, 670 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030—10 εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι είχε προβλεφθεί πέρυσι.

Η έκθεση με τίτλο «Tracking SDG 7: The Energy Progress Report» δείχνει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των lockdown, των διακοπών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και της εκτροπής των δημοσιονομικών πόρων για να διατηρηθούν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων προσιτές, έχουν επηρεάσει τον ρυθμό προόδου προς τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG 7) για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια έως το 2030.

Οι πιο ευάλωτες χώρες

Η πρόοδος έχει παρεμποδιστεί ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες χώρες και σε εκείνες που ήδη υστερούν στην πρόσβαση σε ενέργεια. Σχεδόν 90 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία και την Αφρική που είχαν προηγουμένως αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν για τις βασικές ενεργειακές τους ανάγκες.

Οι επιπτώσεις της κρίσης της COVID-19 στην ενέργεια επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Η κατάσταση στην Αφρική

Η Αφρική παραμένει η λιγότερο ηλεκτροδοτημένη στον κόσμο με 568 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Το μερίδιο της υποσαχάριας Αφρικής στον παγκόσμιο πληθυσμό χωρίς ηλεκτρική ενέργεια εκτινάχθηκε στο 77 % το 2020 από 71% το 2018, ενώ οι περισσότερες άλλες περιοχές σημείωσαν μείωση στο μερίδιό τους στο έλλειμμα πρόσβασης. Ενώ 70 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα και τεχνολογίες μαγειρέματος, αυτή η πρόοδος δεν ήταν αρκετή για να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική.

Στις ΑΠΕ οι ελπίδες

Η έκθεση διαπιστώνει ότι παρά τις συνεχιζόμενες διακοπές στην οικονομική δραστηριότητα και τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η μόνη πηγή ενέργειας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, αυτές οι θετικές παγκόσμιες και περιφερειακές τάσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αφήσει πίσω πολλές χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό επιδεινώθηκε από τη μείωση των διεθνών χρηματοοικονομικών ροών για δεύτερη συνεχή χρονιά, που υποχώρησαν στα 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2019.

Οι στόχοι του SDG 7 καλύπτουν επίσης την ενεργειακή απόδοση. Από το 2010 έως το 2019, οι παγκόσμιες ετήσιες βελτιώσεις στην ενεργειακή ένταση ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,9%. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του SDG 7 και για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος, ο μέσος ρυθμός βελτίωσης θα πρέπει να εκτιναχθεί στο 3,2%.

Συζητήσεις

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Διάλογος Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την ενέργεια συγκέντρωσε κυβερνήσεις και ενδιαφερόμενα μέρη για να επιταχύνουν τη δράση για την επίτευξη ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανισμοί θεματοφυλακής του SDG 7, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η Στατιστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNSD), η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προτρέπουν τη διεθνή κοινότητα και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παραμείνουν προσηλωμένοι στη συνεχή δράση για οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους και να διατηρήσουν μια στρατηγική εστίαση στις χώρες που χρειάζονται τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο