Ελλάδα

Ευλογιά των Πιθήκων: Με ανεμοβλογιά τελικά το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Ευλογιά των Πιθήκων: Όλα καλά με το κρούσμα που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε τα στοιχεία της ευλογιάς των πιθήκων

Όλα καλά με το κρούσμα που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε τα στοιχεία της ευλογιάς των πιθήκων, σημαίνοντας έτσι λήξη συναγερμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61χρονος άνδρας που ήρθε στην Ελλάδα από το Μαρόκο μέσω Κωνσταντινούπολης έχει τελικά ανεμοβλογιά. Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και τα συμπτώματά του περιορισμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας, που φέρεται ως ύποπτο κρούσμα, είναι τουρίστας από το Μαρόκο, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας χτες μέσω Κωνσταντινούπολης.

Προσήλθε μόνος του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση με πολύ περιορισμένα συμπτώματα. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ.

Απίθανο να εξελιχθεί η ασθένεια σε πανδημία λέει ο ΠΟΥ

Η ευλογιά των πιθήκων θεωρείται από τον ΠΟΥ πως δεν θα εξελιχθεί σε πανδημία.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν πιστεύει ότι η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής θα οδηγήσει σε πανδημία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του οργανισμού, ο Ρόζαμουντ Λούις, καθώς παραμένει ασαφές εάν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια αυτοί που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Τον Μάιο έχουν αναφερθεί πάνω από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια συνήθως ήπια νόσος που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης καθώς και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται στην Ευρώπη αντί σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός. Έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται με τους παρακάτω τρόπους:

– Έκθεση πρόσωπο με πρόσωπο (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας χωρίς κατάλληλα Μέτρα Ατομικής Προστασίας)

– Άμεση και στενή σωματική επαφή

– Επαφή με μολυσμένα αντικείμενα όπως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα.

Η μετάδοση μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων είναι λιγότερο συχνή και συνήθως απαιτεί παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ενώ η μετάδοση από την επαφή με τις μολυσματικές δερματικές βλάβες φαίνεται να είναι ο πιθανός τρόπος μετάδοσης.

Η περίοδος επώασης (χρόνος που απαιτείται από τη μόλυνση εωσότου εκδηλωθούν συμπτώματα) για την ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως 7−14 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες.

Στον άνθρωπο, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια αλλά πιο ήπια από τα συμπτώματα της ευλογιάς η οποία θεωρείται σήμερα εξαφανισμένη νόσος, λόγω της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Η λοίμωξη ξεκινά με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες, ρίγη, εξάντληση. Συνήθως μία έως πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εξάνθημα με τη μορφή κηλίδων που συχνά ξεκινούν συνήθως από το πρόσωπο πριν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, το εξάνθημα εξελίσσεται γρήγορα από φλύκταινες, σε φυσαλίδες γεμάτες με υγρό, οι οποίες στην πορεία σχηματίζουν κρούστες (εφελκίδες) που αργότερα πέφτουν.

Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια παρά στον κορμό.

Πιο συγκεκριμένα, το εξάνθημα εμφανίζεται στα παρακάτω σημεία:

• Πρόσωπο (στο 95% των περιπτώσεων)

• Παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών (στο 75% των περιπτώσεων)

• Στο εσωτερικό του στόματος (στο 70% των περιπτώσεων)

• Γεννητικά όργανα (30%)

• Οφθαλμοί (20%).

Η λοίμωξη συνήθως διαρκεί 2-4 εβδομάδες.

Οι οδηγίες τη ΕΕΕ για τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Στη χορήγηση εμβολίου σε γιατρούς, νοσοκόμους και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, εάν έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών [ΕΕΕ], σε συνεδρίαση, όπου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο στην Ελλάδα, για το οποίο θα πρέπει να γίνει προμήθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση, δεν συστήνεται ο οριζόντιος εμβολιασμός του πληθυσμού, ενώ τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο