Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Απότομη κλιμάκωση των σχέσεων Ελλάδος με Τουρκία μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ελληνοτουρκικά: Αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν επέλεξε να βγει στην επίθεση με τον ίδιο να αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα.

Αμέσως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τα ελληνοτουρκικά πήραν μία άλλη τροπή. Από ότι όλα δείχνουν, ο Ερντογάν ζητεί από τις ΗΠΑ έναν διαφορετικό ρόλο από εκείνον που παίζει στην περιοχή.

Τα πράγματα στο εσωτερικό της Άγκυρας δεν πάνε καλά. Ήδη την Τετάρτη ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια στο κοντινό πάρκο Γκεζί.

Οι κατηγορίες όσων διαδήλωσαν

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του φιλάνθρωπου Καβαλά, σε φυλάκιση τον περασμένο μήνα, κρίνοντάς τα ένοχα για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013.

Οι καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν αυθόρμητα σε εθνικό επίπεδο και προστατεύονταν από συνταγματικά δικαιώματα. Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ σήμερα το απόγευμα, κρατώντας φωτογραφίες εκείνων που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Κρατούσαν επίσης φωτογραφίες όσων πέθαναν όταν επενέβη η αστυνομία το 2013, καθώς και ένα πανό που έγραφε «Το σκοτάδι θα φύγει, το Γκεζί θα παραμείνει».

Νέα επίθεση της Τουρκίας κατά της Γερμανίας

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Τουρκία στη Γερμανία ζητώντας από το Βερολίνο να σταματήσει τις «μεροληπτικές δηλώσεις εναντίον της Άγκυρας και να καλέσει την Αθήνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δείχνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να πυροδοτεί την ένταση με την Ελλάδα και δεν διστάζει να κατηγορήσει την Αθήνα ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και ότι απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως «παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου». Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Πως είδε η Τουρκία την επίσκεψη Μητσοτάκη

Η Άγκυρα είδε με μεγάλη αγωνία την επίσκεψη Μητσοτάκη, αλλά και την αναβάθμιση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Στην ουσία, η Ελλάδα κατάφερε να διεκδικήσει ένα ρόλο τον οποίο χρειάζεται η Τουρκία, σε μία περίοδο όπου το διακύβευμα για την Άγκυρα είναι ακριβώς να πάρει αρχικά την έγκριση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και βεβαίως προοπτικά να επιστρέψει στο πρόγραμμα για τα F-35.

Δηλαδή, η Τουρκία δεν θεώρησε μόνο ότι η Ελλάδα προσπάθησε να διαμορφώσει υπέρ της συσχετισμό σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αλλά και ότι προσπάθησε να υπονομεύσει την αποκατάσταση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων σε σχέση με ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία.

Το νέο κράμα συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Πέρα από την επίσκεψη Μητσοτάκη, η Τουρκία έχει επενδύσει σε μία προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει τις ΗΠΑ. Αν και ο Μπάιντεν τηρεί μία επιφυλακτική στάση σε σχέση με την επικοινωνία που υπήρχε επί Τραμπ.

Κακά τα ψέματα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί και αυτό έγινε αντιληπτό και στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η προσπάθεια προμήθειας ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα F-35, έναν αποκλεισμό που η Τουρκία τον είδε όχι τόσο ως «αλλαγή συσχετισμών» στο Αιγαίο, όσο ως ακύρωση της δυνατότητάς της να έχει αεροπορική υπεροπλία στην ευρύτερη περιοχή.

Όλη αυτή η στάση της επαναπροσέγγισης βασίζεται στις δηλώσεις Μπλίνκεν, όπου είδε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο ενός σχεδίου αναβάθμισης των F-16 που μπορεί να μην υποκαθιστούν τα F-35 αλλά σίγουρα ενισχύουν τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις. Και ήταν επίσης σε αυτό το φόντο που ήλπιζε σε μια συνεννόηση με τις ΗΠΑ για τη Συρία που να κατευνάζει τους «υπαρξιακούς» φόβους της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο