O Τζορτζ Τσούνης μίλησε σχετικά με την πάλη και τις δημοκρατικές αξίες. Το μήνυμα πως «βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού», ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βεβαιωθούμε ότι επιλέγουμε σωστά, επιλέγουμε τη δημοκρατία» και πως η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη «Διεθνή Διάσκεψη: Κυβερνοασφάλεια και Δημοκρατία».
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν διεξάγει έναν πόλεμο από επιλογή, αμφισβητώντας τα θεμέλια των δημοκρατιών μας και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Επιπροσθέτως, ανέφερε πως ο Πούτιν προσπάθησε να διαστρεβλώσει την ιστορία για να δικαιολογήσει αυτό τον βίαιο πόλεμο, ενώ προσέθεσε πως «η ρωσική παραπληροφόρηση έχει αναπτυχθεί, για να διαδώσει ψέματα σχετικά με την εισβολή και να συγκαλύψει τις φρικαλεότητες στα τρομερά εγκλήματα πολέμου».
“είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε σε αυτούς “
Σε αυτό το πλαίσιο, αντέταξε την ανάγκη να «είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε σε αυτούς που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την ιστορική μνήμη, για να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες». Όπως υπογράμμισε, «η συλλογική μας απάντηση σήμερα θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, προέταξε πως είναι επιτακτική ανάγκη οι δύο χώρες, ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των ψεμάτων, της παραπληροφόρησης και την προστασία των δημοκρατικών τους ιδανικών.
Περαιτέρω, επισήμανε αφενός τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία, όπως η προώθηση του διαλόγου των πολιτών και της ανεκτικότητας, και αφετέρου τις σημαντικές προκλήσεις που τη συνοδεύουν, όπως η ενίσχυση των προκαταλήψεων, η διάδοση της παραπληροφόρησης και της πρόκλησης σύγχυσης «που απειλεί τον ιστό των κοινωνιών μας».
Η παραπληροφόρηση αναδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες μας, ανέφερε συγκεκριμένα και υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισή της και προστασίας των δημοκρατικών αξιών. «Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, περισσότερο σεβασμό, περισσότερη συνεργασία. Πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», είπε και τόνισε πως η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, και οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη δημοκρατία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα.
Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και Ελλάδος
Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ έκανε ειδική αναφορά στην εκπαίδευση. «Τα τελευταία χρόνια, η εκπαίδευση είναι το πραγματικό λαμπρό σημείο στην ελληνοαμερικανική σχέση. Είναι ένας κρίσιμος τομέας για την εταιρική σχέση», τόνισε και εξέφρασε την προσωπική του δέσμευση να την εμβαθύνει και να την ενδυναμώσει.
«Είναι ένας τομέας συνεργασίας που αποτυπώνεται στον πυλώνα του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, και ενισχύει την πολύ ισχυρή διμερή μας σχέση», προσέθεσε. Επίσης, ο Τζορτζ Τσούνης εξήρε τις «εξαιρετικές προσπάθειες της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, την προώθηση της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων και την επέκταση των σχέσεών τους με εκπαιδευτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες» και υπογράμμισε τη βούληση της αμερικανικής πρεσβείας να συνεχίσει να τις υποστηρίζει.
Εν συνεχεία, ανέφερε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας σπουδαίος φιλέλληνας. «Δεν νομίζω ότι θα βρείτε άλλον πρόεδρο που να γνωρίζει περισσότερο την Ελλάδα και τα ελληνικά θέματα. Και το λέω χωρίς υπερβολές. Αγαπάει αυτή τη χώρα. Είναι πολύ αφοσιωμένος στην εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε ο Τζορτζ Τσούνης.
Παράλληλα, αναφερθείς στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την χαρακτήρισε ιστορική. Μάλιστα, εστίασε στην ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, τονίζοντας ότι είναι απόδειξη του σεβασμού που τρέφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Ελλάδα και «πώς συμπεριφέρονται στην παγκόσμια σκηνή, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Το συνέδριο συνδιοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, η Πρωτοβουλία για την Κυβερνοασφάλεια του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και το Ινστιτούτο για την προώθηση της Τεχνολογίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.