Ένα ηφαίστειο αντιδράσεων, κυρίως από την αντιπολίτευση, έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα μετά την συμφωνία με την Γερμανία. Αφορμή η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να παραλάβει Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου MARDER 1A3 και σε αντάλλαγμα να αποδεσμεύσει στην Ουκρανία αντίστοιχο αριθμό οχημάτων Σοβιετικής κατασκευή τύπου BMP-1.
Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία θα παραχωρήσει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, και θα τα αντικαταστήσει με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, με βάση τη συμφωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Τι δίνουμε και τι παίρνουμε
Στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν 501 οχήματα από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού στρατού την δεκαετία του 90. Ήταν κατά γενική ομολογία μια λύση ανάγκης μέχρι την προμήθεια σύγχρονων τεθωρακισμένων για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς.
Το θεωρητικό πλεονέκτημα του πυροβόλου χαμηλής πίεσης των 73 χιλ. που διαθέτει αποδείχθηκε μειονέκτημα καθώς διαπιστώθηκε ότι τα βλήματα του ήταν ευπαθή σε πλευρικούς ανέμους. Με βάρος μόλις 13 τόνους θεωρείται ελαφρύτατα θωρακισμένο και ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι στρατιώτες στην προστασία που προσφέρει είναι οι εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους πεζικάριους.
Marder-1A3
Αν και εισήλθε σε υπηρεσία στον Γερμανικό Στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 70, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ακόμα και τώρα, σχεδόν όλα τα τεθωρακισμένα αντίστοιχης κατηγορίας που παράγονται ή αναπτύσσονται παγκοσμίως, βασίζονται στις σχεδιαστικές αρχές του MARDER! Για τον λόγο αυτό οι Γερμανοί αντί να το αντικαταστήσουν προτίμησαν να εφαρμόσουν διαδοχικά προγράμματα αναβάθμισης, ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να μπαίνει σε υπηρεσία ο διάδοχος του με την ονομασία PUMA, που δεν θα αντικαταστήσει πλήρως τα MARDER αλλά θα συνυπάρξει μαζί τους για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Έχει 3μελες πλήρωμα και μεταφέρει 6 πεζικάριους. Ο κύριος οπλισμός του είναι ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο 20 χιλ. γνωστό στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς εκατοντάδες χρησιμοποιούνται σε αντιαεροπορικό ρόλο. Μάλιστα η ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) παράγει εγχώρια τόσο το πυρομαχικό, όσο και την κάνη του εν λόγω πυροβόλου, ενώ υπάρχει ήδη απόθεμα εκατοντάδων χιλιάδων τέτοιων βλημάτων στις αποθήκες του ΕΣ. Το βάρος του είναι 33 τόνοι με την θωράκισή του να είναι αντίστοιχη με αυτή του άρματος μάχης Leopard 1. Μάλιστα με το συγκεκριμένο άρμα – του οποίου ο Ελληνικός Στρατός είναι ο μεγαλύτερος χρήστης παγκοσμίως διατηρώντας περίπου 500 σε υπηρεσία – το MARDER έχει πολλά κοινά υποσυστήματα, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την συντήρηση του.
Αφαίρεση τεθωρακισμένων από μονάδες της ΑΣΔΕΝ
Τα περίπου 100 BMP-1 που θα μεταφερθούν στην Ουκρανία αναμένεται να αφαιρεθούν από μονάδες της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή να ξεσπάσει μια παραφιλολογία περί αφοπλισμού των Ελληνικών νησιών.
Τα τεθωρακισμένα ΒΜΡ-1 έχουν εκ των πραγμάτων απαξιωθεί εδώ και χρόνια και η συνεισφορά τους στην άμυνα των νήσων είναι πιά συμβολική. Αν και τα MARDER αναμένεται να ενταχθούν σε μηχανοκίνητους σχηματισμού στον Έβρο, είναι δεδομένο ότι τα υπάρχοντα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που θα αντικατασταθούν από τα Γερμανικά θα πλεονάζουν και ως εκ τούτου θα σταλούν στα νησιά προκειμένου να μην δημιουργηθούν κενά.