Πολιτική

Η εθνική άρνηση του Κ. Μητσοτάκη

Η άρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε κάθε απόπειρα τουρκικής παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και σε κάθε προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού ήχησε με τρόπο αποφασιστικό

Η άρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε κάθε απόπειρα τουρκικής παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και σε κάθε προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού ήχησε με τρόπο αποφασιστικό στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία. Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να επαναλάβει ότι, για την Ελλάδα, μόνο μία διαφορά υφίσταται ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είχαν προηγηθεί της κατηγορηματικής αυτής δήλωσης σειρά ενεργειών εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Είναι σαφές ότι, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απορρίπτονται στο σύνολο τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί τη βάσει των πραγματικών γεγονότων. 

Συγκεκριμένα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας σχετικά με την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών. Η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Με βάση το διεθνές δίκαιο,  όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς. Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη. Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα. Αντιθέτως, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. 

Τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.  

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει την πάγια εθνική θέση, σε μια περίοδο που κυοφορούνται και διαδίδονται σενάρια περί «θερμού επεισοδίου», θέση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, δηλαδή τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντοτε επί τη βάσει του δημοσίου διεθνούς δικαίου.