Πολιτική

Ελλάδα: Κοινό μέτωπο με τη Γαλλία κατά της Τουρκίας

Ελλάδα: Έναν αρκετά ισχυρό σύμμαχο έχει η Ελλάδα, απέναντι στην Τουρκία, η οποία δεν είναι άλλη από τη Γαλλία, όπου δημιουργούν ένα κοινό μέτωπο

Έναν αρκετά ισχυρό σύμμαχο έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, η οποία δεν είναι άλλη από τη Γαλλία, όπου δημιουργούν ένα κοινό μέτωπο κόντρα στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητικότητα της γείτονας χώρας.

Μάλιστα Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν έδωσαν ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την υπεράσπισης της κυριαρχίας της Ελλάδος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, όσο και από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στο Ρότερνταμ, διεμήνυσε αυστηρά προς την Άγκυρα πως “κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο” ενώ σε κοινή γραμμή με τον Γάλλο πρόεδρο, οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν ότι κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία κρατών μελών της ΕΕ καθώς και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάψει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ειδικά για τον κλιμακούμενο τουρκικό παροξυσμό ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά πως “Η Ελλάδα αποκρούει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και τα πιο παράλογα επιχειρήματα. Αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε, ποτέ δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση, τις προσβολές. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους, έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν θα εμπλακώ σε πινγκ-πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών, δεν θα ακολουθήσω τον Τούρκο πρόεδρο στο δρόμο που έχει επιλέξει”.

Κληθείς μάλιστα να ερμηνεύσει την τουρκική προκλητικότητα, σχολίασε πως «Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων, στα οποία πιθανόν έχει περιέλθει η Τουρκία. Τα επιχειρήματα αποικοδομούνται με επαρκέστατο τρόπο στην επιστολή που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ. Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων του τελευταίου διαστήματος είναι παντέλως απρόκλητο και αδικαιολόγητο. Κι αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, αυτό είναι δικό της ζήτημα, αλλά όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, και έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της για τα δικά της εθνικά συμφέροντα” ξεκαθάρισε.

Το μήνυμα Μακρόν

Στο ίδιο μήκος κύματος και τασσόμενος ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας και απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον, μετά τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων προς τη χώρα μας, διαμηνύοντας ότι κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία κρατών μελών.

Αφού είχε προηγηθεί η ενημέρωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος κατά τις δηλώσεις του που ακολούθησαν, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα στη γείτονα, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη προς τη χώρα μας όχι μόνο της Γαλλίας αλλά όλων των Ευρωπαίων εταίρων , καλώντας παράλληλα και τους άλλους ηγέτες να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Μακρόν : “Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο