Σε τρία εκατομμύρια σπίτια μέσα σε διάστημα πέντε ετών σχεδιάζεται να φτάσει το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ. Αφετηρία είναι το φθινόπωρο για να ξεκινήσει επίσημα η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες ως πάροχος χονδρικής στις οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι. Η μεγάλη επένδυση η οποία προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, θα απλώσει εναέριες οπτικές ίνες σε 10 δήμους καλύπτοντας, μέσα σε διάστημα 6-8 μηνών, 450.000 νοικοκυριά, για να επεκταθεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια. Ήδη η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συνεργασία με τη NOVA-WIND, ενώ ενδιαφέρον έχει καταγραφεί και από τους υπόλοιπους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Για την πορεία του φιλόδοξου εγχειρήματος της ΔΕΗ, το οποίο σχεδιάζεται τα τελευταία δύο χρόνια, μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2022. Αν και η ΔΕΗ παραδοσιακά θεωρείται ένας ενεργειακός παίκτης, όπως σημείωσε, «στο DNA της είναι ένας διαχειριστής υποδομών με εξαιρετική εμπειρία». Αποκάλυψε μάλιστα ότι στόχος είναι το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ να καλύψει τρία εκατομμύρια σπίτια σε περίπου πέντε χρόνια από σήμερα, ξεκινώντας από τις μεγάλες πόλεις και προχωρώντας προς την περιφέρεια.
«Εκτιμούμε ότι, ξεκινώντας από το φθινόπωρο, όσοι θέλουν θα μπορούν να απολαμβάνουν τις νέες υπηρεσίες μας σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Θα ξεκινήσουμε από ταχύτητα της τάξεως του 1 Gbps, η οποία πιστεύουμε ότι είναι η δική μας βάση για να παρέχουμε υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η επένδυση είχε αποτυπωθεί περί τα 800 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 530 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την έκδοση μακοπρόθεσμου ομολογιακού δανείου για την οποία η ΔΕΗ έχει υπογράψει μνημόνιο με τις τράπεζες από την αρχή της χρονιάς, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια που προέρχονται από την ΑΜΚ.
Στηριζόμενη στην εμπειρία που διαθέτει στη διαχείριση υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το γνωστό σε όλους δίκτυο με τους στύλους, τις κολώνες και τις υπόγειες γραμμές, η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει αυτό το δίκτυο για την είσοδό της στην εποχή της ευρυζωνικότητας. Σε αντίθεση δηλαδή με τις υπόγειες υποδομές των τηλεοπτικών παρόχων, οι οπτικές ίνες θα είναι εναέριες, πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Σε περιοχές δε όπου δεν υπάρχει εναέριο δίκτυο, όπως επισήμανε ο κ. Πατεράκης, η ΔΕΗ θα κινηθεί επίσης με το υπόγειο δίκτυο.
Η σύμπλευση με τη NOVA-WIND
Όπως αποκάλυψε ο κ. Πατεράκης, οι συζητήσεις με τη NOVA – WIND είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, έχει ήδη συμφωνηθεί ποιο θα είναι το πλαίσιο της συνεργασίας. «Εκτιμούμε ότι μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμαστική εφαρμογή που τρέχουμε ήδη στην Αττική, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι πιλοτικές διαθέσεις αυτών των υπηρεσιών, με γνώμονα να συνεχίσουμε στην εκπόνηση του υπόλοιπου προγράμματος», εξήγησε, σημειώνοντας ότι και οι υπόλοιποι πάροχοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε όταν είναι διαθέσιμη η υπηρεσία να βρεθούν και αυτοί στο τραπέζι της συζήτησης.
Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα του νέου προϊόντος που ετοιμάζεται η ΔΕΗ να ρίξει στην αγορά, αυτή έγκειται στην ταχύτητα και το χαμηλότερο κόστος κατασκευής και συντήρησης. Όπως σημείωσε ο κ. Πατεράκης, η ανάπτυξη οπτικής ίνας επάνω στο εναέριο δίκτυο είναι τρεις φορές πιο γρήγορη από το να σκάψει κανείς για να κάνει υπόγεια τοποθέτηση. Έτσι, εξασφαλίζεται, την ίδια στιγμή, χαμηλότερο κόστος, αφού «χτίζει» επάνω στην υφιστάμενη υποδομή, ενώ για τη συντήρηση είναι εύκολο να αναπτυχθούν πολλές συνέργειες εντός της ίδιας της εταιρείας που ρίχνουν και αυτό το κόστος σε επίπεδα χαμηλότερα από την υπόλοιπη αγορά. Αυτό θα έχει επίπτωση και στις τιμές που θα απολαμβάνει ο τελικός καταναλωτής. Ο κ. Πατεράκης εξέφρασε τη δέσμευση της ΔΕΗ ότι θα προσφέρει ένα πολύ ελκυστικό προϊόν σε συνάρτηση με τις ταχύτητες, αλλά και την αυξημένη προσβασιμότητα.
Το κλίμα πάντως γύρω από την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) έχει αρχίσει να θερμαίνεται. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ήδη λάβει θέσεις μάχης, στοχεύοντας στην περιφρούρηση των κεκτημένων τους, με τις επενδύσεις που έχουν ήδη ανακοινώσει. Σήμερα η χώρα μας διαθέτει ένα σύνολο 4,8 εκατ. γραμμών, ενώ, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, το έλλειμμα που διαπιστώνεται ως προς το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH) ανέρχεται σε 2 εκατ. συνδέσεις. Στην κάλυψη αυτού του κενού στοχεύουν ήδη οι επενδύσεις των παρόχων.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για την επόμενη μέρα των επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Ομίλου ΟΤΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Μιχάλης Τσαμάζ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του δικτύου FTTH, αναφερόμενος στη στρατηγική απόφαση να φτάσει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι στα 2/3 της χώρας.
«Κλείσαμε το 2021 έχοντας δώσει πρόσβαση σε Fiber-To-The-Home (FTTH) σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις. Σκοπεύουμε να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027. Έχουμε δεσμεύσει γι’ αυτό σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας τις επενδύσεις μας σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαετία. Οι επενδύσεις αυτές είναι το κλειδί για την επιτυχία μας, για τις μελλοντικές μας επιδόσεις και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Το πιλοτικό δίκτυο της ΔΕΗ
Επί του παρόντος, δοκιμάζοντας το πλάνο της για το FTTH, η ΔΕΗ έχει ρίξει 25 χλμ. οπτικής ίνας στον δήμο Περιστερίου, ο οποίος έχει επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή. Καλύπτει περίπου 5.000 νοικοκυριά, τα οποία από το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ολοκληρώσει τον στόχο των 15.000 σπιτιών εντός του καλοκαιριού, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα έχει καλυφθεί όλος ο δήμος Περιστερίου. Συγχρόνως, μέσα στον επόμενο μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του σχεδίου για την επόμενη φάση, διάρκειας 6-8 μηνών, η οποία θα καλύψει 10 δήμους και περίπου 450.000 νοικοκυριά.