Από τις μικρές πλαστικές τιάρες που φορούν τα κοριτσάκια έως την παρέλαση από πανάκριβες τιάρες στο πρόσφατο Met Gala, το μοναδικό αυτό κόσμημα δεν χάνει την δημοτικότητα στο γυναικείο πληθυσμό όλων των ηλικιών. Μάλιστα, ίσως από τις διασημότερες, αν όχι η διασημότερη τιάρα που υπάρχει, είναι σίγουρα αυτή που φορούσε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα στο γάμο της με τον πραγματικό (έστω και προσωρινά) πρίγκιπα της, ένα υπέρλαμπρο γεγονός που παρακολούθησαν πάνω από 750 εκατ. άνθρωποι σε 74 χώρες του πλανήτη.
Η περίφημη «The Spencer Tiara», όπως και μερικά ακόμη αριστουργήματα του είδους, με μεγάλη οικονομική ή και ιστορική αξία, θα εκτεθούν σε μεγάλη έκθεση που ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο, 28 Μαΐου, στο πλαίσιο των πολυήμερων εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα, τις επόμενες ημέρες, στην αγγλική πρωτεύουσα με αφορμή τους πανηγυρικούς εορτασμούς για τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ.
Η έκθεση διοργανώνεται από τον οίκο Sotheby’s, υπό τον τίτλο «Power & Image: Royal & Aristocratic Tiaras» και θα περιλαμβάνει συνολικά 50 μοναδικά κομμάτια. Πρόκειται μακράν για την μεγαλύτερη έκθεση που διοργανώνεται εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.
Η διαμαντένια τιάρα της Νταϊάνα, η οποία πέρασε στα χέρια της από την γιαγιά της, λαίδη Σίνθια Χάμιλτον, είναι σίγουρα το έκθεμα που θα προσελκύσει τα πλήθη. Είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν εξήντα χρόνια που η συγκεκριμένη τιάρα θα βρεθεί σε έκθεση και θα μπορεί να την θαυμάσει το κοινό, αλλά ο αδελφός της (η τιάρα έχει επανέλθει στα χέρια των Σπένσερ) πείστηκε να την παραχωρήσει, καθώς η εκδήλωση συνδέεται με τον Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας.
«Είναι από εκείνα τα κομμάτια που πραγματικά κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την οικονομική του αξία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Σπόφορθ, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων των Sotheby’s
Έτερο ξεχωριστό κομμάτι της έκθεσης θα είναι μια από τις αγαπημένες τιάρες της Βασίλισσας Βικτόρια, μια τιάρα κυρίως από υπέροχα σμαράγδια και διαμάντια, η οποία ήταν δώρο του αγαπημένου της συζύγου πρίγκιπα Άλμπερτ, όταν ήταν μόλις 26 ετών. Η τιάρα σε στυλ γοτθικής αναγέννησης περιλαμβάνει 19 οβάλ σμαράγδια το καθένα από τα οποία ξεπερνά τα 15 καράτια.
Ως «μαγική τιάρα» χαρακτηρίζεται από τον οίκο και η λεγόμενη «The Westminster Diamond Halo Tiara» που δημιουργήθηκε από τον διάσημο Γάλλο κοσμηματοπώλη Λακλός Φρερ στις αρχές της δεκαετίας του ’30 και ξεχωρίζει για την ποιότητα των διαμαντιών του.
Μνεία στην εποχή της Belle Epoque και υπογραφή του Καρτιέ, το 1904, η «The Cartier Diamond Tiara» μοιάζει λιγότερο βαρύτιμη, όμως η πρωτοποριακή χρήση της πλατίνας την καθιστά μοναδική για την εποχή.