Κόσμος

Πούτιν: ΗΠΑ και ΕΕ υπεύθυνες για την επισιτιστική κρίση!

Έτσι, σε μια ακόμη πρωτόφαντη αντιστροφή των γεγονότων προέβη ο Πούτιν, που υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι αιτίες της τρέχουσας επισιτιστικής κρίσης.

Οι σχέσεις των αυταρχικών πολιτικών καθεστώτων με τον ορθολογισμό δεν είναι, διαχρονικά, αρμονικές, ιδιαίτερα όταν βλέπουν τα επεκτατικά τους σχέδια να καταρρέουν στην πράξη. Έτσι, σε μια ακόμη πρωτόφαντη αντιστροφή των γεγονότων προέβη ο Πούτιν, που υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι αιτίες της τρέχουσας επισιτιστικής κρίσης.

Οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, που θεωρείται υπεύθυνη για τα προβλήματα παράδοσης σιτηρών στον κόσμο λόγω της επίθεσης της στην Ουκρανία, είναι «αβάσιμες», υποστήριξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αυτήν την Παρασκευή, 27 Μαΐου σε τηλεφωνική συνέντευξη με τον Καγκελάριο, τον Αυστριακό Καρλ Νεχάμερ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε, για άλλη μια φορά, ως υπαίτιες για την επισιτιστική κρίση τις «αντιρωσικές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη».

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, είχε τονίσει στον εμβρόντητο Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης μέσω της εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι η Δύση να άρει τους περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος ενημέρωσε ότι ο  Πούτιν «έδωσε σήμα ότι ήταν έτοιμος να επιτρέψει εξαγωγές από θαλάσσια λιμάνια» ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ. Η Ουκρανία, ένας σημαντικός εξαγωγέας δημητριακών, ιδιαίτερα καλαμποκιού και σιταριού, βλέπει την παραγωγή της να μπλοκάρεται λόγω των μαχών. Από την πλευρά της, η Ρωσία, μια άλλη δύναμη των δημητριακών, δεν μπορεί να πουλήσει την παραγωγή της και τα λιπάσματά της λόγω των δυτικών κυρώσεων που επηρεάζουν τους χρηματοοικονομικούς τομείς. Οι δύο χώρες παράγουν το ένα τρίτο του σιταριού στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η σύγκρουση έχει υπονομεύσει το παγκόσμιο επισιτιστικό ισοζύγιο, εγείροντας φόβους για μια σοβαρή κρίση που θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις πιο φτωχές χώρες.