“Είμαι ευγνώμων και περήφανος που θα περάσω τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε πολλά και νομίζω ότι οι καλύτερες μέρες για την Ελλάδα είναι μπροστά”. Μ’ αυτή τη φράση, ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης δίνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, το στίγμα των προθέσεών του για τη θητεία του αλλά και το πώς βλέπει τις προοπτικές της χώρας μας, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τη δεκαετή οικονομική κρίση καθώς και την υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό και «στέκεται στα πόδια της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Στην πρώτη συνέντευξή του στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 10 Μαΐου, ο κ. Τσούνης υπογραμμίζει την «ενισχυμένη γεωστρατηγική σημασία» της χώρας μας, όχι μόνο λόγω της τοποθεσίας της αλλά και του γεγονότος ότι είναι, όπως σημειώνει, ένας εταίρος που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σταθερότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, χαρακτηριστικά που την καθιστούν «προτιμώμενο εταίρο για τις ΗΠΑ». Ενώ ερωτηθείς για τα εν εξελίξει ενεργειακά πρότζεκτ και τη σημασία τους, επισημαίνει πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.
“μαγνήτη για high-tech επενδύσεις η Θεσσαλονίκη”
Με αφορμή την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, τις προηγούμενες ημέρες, όπου είχε πληθώρα επαφών με εκπροσώπους θεσμών και κυβερνήσεων, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει την πόλη και τη δυναμική που έχει αναπτύξει ως «μαγνήτη για high-tech επενδύσεις», ενώ δεν παραλείπει ν’ αναφερθεί και στην «απίστευτα σημαντική» Αλεξανδρούπολη, την οποία και θέλει να επισκεφθεί άμεσα ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι όλα όσα συμβαίνουν εκεί.
Δηλώνει ευγνώμων και περήφανος που θα περάσει τα επόμενα χρόνια ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, εξυμνεί τις ομορφιές της χώρας από την οποία και ο ίδιος έλκει την καταγωγή του, και καλεί τους Αμερικανούς να την επισκεφθούν για να πάρουν μια γεύση όχι μόνο από το εξαιρετικό φαγητό της αλλά και από τους εκπληκτικούς ανθρώπους της. Μάλιστα, τονίζει πως θα προσπαθήσει να συμβάλει και ο ίδιος στην προσπάθεια που γίνεται από τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια για καθιέρωση απευθείας πτήσεων από τη Νέα Υόρκη προς τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τσούνης αναφέρεται επίσης στον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων», ενώ χαρακτηρίζει πολύ σημαντικές τις προσπάθειες που γίνονται για την περιφερειακή ολοκλήρωση ώστε «να δούμε τα Βαλκάνια να συνεχίζουν μαζί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».
«Προτιμώμενος εταίρος η Ελλάδα»
«Οι ΗΠΑ εκτιμούν απίστευτα τον τρόπο συμπεριφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή, επειδή βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Κάνει πράγματα στη βάση αρχών, δεν παίρνει αποφάσεις με γνώμονα, αν είναι κάτι εύκολο ή δύσκολο ή βάσει υπολογισμών. Γι’ αυτό σε όλο τον κόσμο θεωρείται αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος», τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης και σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από «θεμέλιο σταθερότητας», γι’ αυτό και όταν οι ΗΠΑ επιζητούν εταίρους για την επίλυση προκλήσεων, προσβλέπουν στη συνεργασία με τους Έλληνες, οι οποίοι «είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη αποτελεσμάτων, είναι αξιόπιστοι, ενεργούν στη βάση αρχών και είναι αποτελεσματικοί».
Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τσούνης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο Οβάλ Γραφείο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που έχουν τους ηγέτες τους στο Οβάλ Γραφείο με τον Πρόεδρο. Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που καλούνται να μείνουν στο Blair House. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που ένας πρωθυπουργός εκφωνεί ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σπάνιο είναι αυτό μέχρι που το ερεύνησα. Είναι τιμή που επιφυλάσσεται σε πολύ λίγους: Ουίνστον Τσώρτσιλ, Νέλσον Μαντέλα, Γκάντι, για να σας δώσω ένα δείγμα του πόσο σπάνιο είναι».
Για την ομιλία στο Κογκρέσο λέει πως «ο (Έλληνας) πρωθυπουργός έκανε αυτό που πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θεώρησαν ως την καλύτερη ομιλία που έχουν ακούσει ποτέ στην καριέρα τους», επισημαίνοντας με έμφαση ότι οι παριστάμενοι στάθηκαν οχτώ φορές όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν. Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για το πώς Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται για την προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. «Ήταν ένα υπέροχο μήνυμα και είναι ένα μήνυμα που νομίζω ότι έπρεπε να ειπωθεί. Ήταν φιλόδοξο αλλά και μια αφύπνιση, ότι τη δημοκρατία πρέπει να την αγαπάμε αλλά και να την προστατεύουμε».
«Μαγνήτης για high-tech επενδύσεις η Θεσσαλονίκη»
Στην πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του πρέσβη, ο κ. Τσούνης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει μέσα από τις επισκέψεις και επαφές του πως «οι καλύτερες μέρες για τη Θεσσαλονίκη έρχονται».
«Είμαι έκπληκτος με όλα όσα συμβαίνουν. Εξελίσσεται σε μια ζωντανή, σύγχρονη πόλη υψηλής τεχνολογίας και ξέρω ότι υπάρχουν εκείνοι που θα ήθελαν να τα κρατήσουν τα πράγματα όπως ήταν πάντα, αλλά δεν είναι έτσι η ζωή. Η ζωή κυλά πολύ γρήγορα», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η οικονομία του 21ου αιώνα (ο βιομηχανικός, εταιρικός και εργασιακός τομέας) είναι διαφορετική απ’ ό,τι στο παρελθόν και οι εταιρείες αναζητούν «ζωντανές οικονομίες», κάτι που εκτιμά πως μπορούν να το βρουν στη Θεσσαλονίκη.
«Η Θεσσαλονίκη με 150.000 φοιτητές και σπουδαστές εδώ, με έτοιμους αποφοίτους είναι μαγνήτης για επενδύσεις, είναι μαγνήτης για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας», υπογραμμίζει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως «οι Έλληνες είναι πανέξυπνοι, έχουν υψηλή μόρφωση, είναι έτοιμοι για δουλειά και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στρέψουμε τον προβολέα στο πόσο ζωντανή πόλη είναι η Θεσσαλονίκη, τι υπέροχο μέρος για να έρθει κάποιος και να επενδύσει καθώς υπάρχει ένα απίστευτα μορφωμένο και ταλαντούχο εργατικό δυναμικό».
Μάλιστα, όπως λέει, αυτό είναι κάτι που θα είναι προτεραιότητα για τον ίδιο στη διάρκεια της θητείας του, ενώ δεν κρύβει τη στεναχώρια του που υπήρξε «διαρροή εγκεφάλων» την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για την εκπαίδευσή τους ήθελαν να βρουν θέσεις εργασίας στους τομείς τους και εκείνη την εποχή δεν ήταν διαθέσιμοι εδώ, αλλά αυτό το “πλοίο” αλλάζει ρότα. Η Ελλάδα στέκεται πάνω. Η οικονομία τώρα μεγαλώνει. Γίνεται πολύ πιο ζωντανή και ένα από τα κορυφαία μέρη είναι ακριβώς εδώ, στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί και αναφέρεται στις αμερικανικές επενδύσεις που ήδη «τρέχουν» στην πόλη (Biogen, Pfizer, Deloitte, Cisco κ.ά).
«Η πόρτα είναι ανοιχτή, το “μυστικό” μαθεύτηκε και νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικά περισσότερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που θα επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη. Και η ουσία είναι ότι οι γιοι και οι κόρες, τα εγγόνια των ανθρώπων της πόλης μπορούν να βρουν εξαιρετικές δουλειές εδώ, όπου μεγάλωσαν», σημειώνει.
Προσθέτει, δε, πως «μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία επαναφοράς νέων Ελλήνων που έφυγαν σε αναζήτηση ευκαιριών πριν από χρόνια», λέγοντας πως «αυτό είναι προτεραιότητα και είναι σίγουρα κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να υποστηρίξουν καθώς είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη την Ελλάδα».
Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα – Απίστευτα σημαντική η Αλεξανδρούπολη
Με αφορμή το ταραχώδες διεθνές σκηνικό, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τα ενεργειακά προβλήματα που έχει επιφέρει, ο Αμερικανός πρέσβης ρωτήθηκε αν η ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και αν θα υπήρχε αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη, και εκτίμησε ότι «οι δυτικές επενδύσεις (στην Ελλάδα) θα έρθουν στον ενεργειακό τομέα».
Για την Αλεξανδρούπολη ειδικότερα σχολίασε πως είναι «απίστευτα σημαντική» όχι μόνο ως στρατιωτικό κέντρο logistics αλλά και σε ό,τι αφορά «την περιφερειακή ασφάλεια, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών μας, την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια».
«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια σήμερα. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν ενεργειακό κόμβο», τονίζει ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας πως αυτό θα έχει πολλά οφέλη για τη χώρα μας. «Ένα από τα πράγματα που έχει γίνει είναι ότι έχουμε τον Διαδριατικό αγωγό (TAP), τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, που θα επεκταθεί προς τη Βόρεια Μακεδονία αλλά θα θέλαμε επίσης να δούμε να επεκτείνεται προς τη Βοσνία και τη Σερβία παρέχοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να είναι ένας πλήρως περιφερειακός κόμβος», σημειώνει και προσθέτει πως αυτό δεν θα συμβάλει μόνο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής των καυσίμων, αλλά θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκομίσει τέλη μεταφοράς, μέσω του ηλεκτρικού της δικτύου.
Λέει, ωστόσο, ότι «υπάρχουν κάποιες προκλήσεις, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την παράλογη εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία», όπως είναι τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας, που οδήγησαν σε αυξημένες τιμές στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα.