Ο Μπόρις Τζόνσον είχε συζήτηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου του είπε ότι οι διεθνείς εταίροι της Βρετανίας εργάζονται εντατικά για να βρουν τρόπους, ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αποτραπεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Ο Τζόνσον που μιλάει τακτικά με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την σπουδαιότητα της διατήρησης της ενότητας της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
“Ο ίδιος, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους εταίρους του στην G7 ασκώντας πιέσεις για ταχεία πρόοδο,” σύμφωνα με ένα γραπτό αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας, σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών.
“Οι ηγέτες συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, αλλά και για την ανάγκη χαλάρωσης από τη Ρωσία του ναυτικού αποκλεισμού, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των πλοίων.
Μια ανάσα από την ολοκλήρωση της εαρινής σποράς οι Ουκρανοί αγρότες
Την εαρινή σπορά για τη φετινή σεζόν έχουν ολοκληρώσει οι αγρότες στην Ουκρανία, αλλά αλλά η έκταση είναι 22% λιγότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να σπείρει 142 εκατομμύρια στρέμματα ανοιξιάτικων καλλιεργειών για το 2022, από 169 εκατομμύρια στρέμματα το 2021 λόγω της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το υπουργείο.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγρότες έσπειραν 1.893.000 στρέμματα ανοιξιάτικου σιταριού, 9.284.000 στρέμματα ανοιξιάτικου κριθαριού, 44.05 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού και ορισμένα άλλα βασικά προϊόντα.
Η ουκρανική ένωση εμπόρων σιτηρών UGA δήλωσε ότι η έκταση με το ανοιξιάτικο σιτάρι θα μπορούσε συνολικά να είναι 1.900.000 στρέμματα, 9.000.000 στρέμματα ανοιξιάτικου κριθαριού και 39 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού.
Το υπουργείο Γεωργίας δεν έδωσε πρόβλεψη για την καλλιέργεια των σιτηρών του 2022. Είχε ανακοινώσει ότι η σπαρμένη έκταση μπορεί να μειωθεί κατά 20% φέτος λόγω των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα σε πολλές περιοχές.
Επισιτιστική κρίση: Ακριβότερο το σιτάρι από την αρχή του έτους
Η τακτική της Ρωσίας να μπλοκάρει τα λιμάνια της Ουκρανίας έχει προκαλέσει επισιτιστική κρίση. Περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των αγροτικών προϊόντων λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της υψηλής ζήτησης παρατηρήθηκε και τον Μάιο στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο τιμών της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε αντίθεση με τον δείκτη εμπορευμάτων, ο οποίος κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,5% σε μηνιαία βάση, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 5,35%. Μάλιστα, δεδομένου του ρυθμού επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης, της επιθετικής πολιτικής από τη Fed, με ενδυνάμωση του δολαρίου, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα δοκιμαστούν μεσοπρόθεσμα, αν και βραχυχρόνια θα συνεχίσουν να ευνοούνται από το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.