Κόσμος

Ερντογάν: “Δεν μπορεί να πω “ναι” σε χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία”

Ερντογάν: Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο "αναμενόμενο επίπεδο"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο “αναμενόμενο επίπεδο” και η Άγκυρα δεν μπορεί να πει ναι σε χώρες “που υποστηρίζουν την τρομοκρατία”, αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν: “Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς.”

“Για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συγκεκριμένες ενέργειες από Σουηδία – Φινλανδία ζητά η Άγκυρα

Συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να κάνουν Σουηδία και Φινλανδία, ώστε να αλλάξουν τη γνώμη της Τουρκίας και να άρουν το βέτο για τη μη ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, προανήγγηλε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επισήμως αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα επιδιώκοντας να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ευελπιστώντας ότι η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη. 

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την σχεδιασθείσα διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιστορική.

Ωστόσο, η Τουρκία ήγειρε αντιρρήσεις λέγοντας ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας προτού αυτή ενταχθεί στην Συμμαχία και ξεκινήσει να επωφελείται της εγγύησης συλλογικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

“Πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη κίνηση σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία”, είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.