Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα εξαρτά την επανέναρξη της διαμετακόμισης σιτηρών από την άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τον δυτικό κόσμο. Αυτή τη φορά, ο Πούτιν το έπραξε έναντι του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, τα ουκρανικά λιμάνια, στα οποία περιμένουν εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, μπλοκάρονται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Ρωσίας. Εάν αυτές αρθούν, η Μόσχα θα ήταν «έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προκαλώντας κατακραυγή από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να βοηθήσει το Κίεβο να εξάγει τα σιτηρά του, τα οποία συσσωρεύονται στην Ουκρανία λόγω του θαλάσσιου αποκλεισμού που επέβαλε η Ρωσία, η Γερμανία έχει δημιουργήσει μια «σιδηροδρομική γέφυρα» με την Ουκρανία.
«Είναι προφανής εκβιασμός », εξοργίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ν. Κουλέμπα, αντιδρώντας στα σχόλια της Ρωσίας για τους κινδύνους μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η Ουκρανία, ένας σημαντικός εξαγωγέας δημητριακών, ιδιαίτερα καλαμποκιού και σιταριού, βλέπει την παραγωγή της να μπλοκάρεται λόγω των μαχών. Από την εισβολή στη χώρα, εκατομμύρια τόνοι δημητριακών περιμένουν στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αποκλεισμένα από τον ρωσικό στρατό , κάτι που οι Δυτικοί και το Κίεβο καταδικάζουν. Όμως, από την πλευρά της, η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι αυτά τα μπλοκαρίσματα είναι συνέπεια των κυρώσεων που επιβλήθηκαν εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για τον Πούτιν, «οι δυσκολίες που έχουν προκύψει σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με διαταραχές στη λειτουργία των αλυσίδων παραγωγής και logistics, καθώς και με την οικονομική πολιτική των δυτικών χωρών κατά την πανδημία του κορωνοϊού». «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των αντιρωσικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος που συνομίλησε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό.
Οι δύο ηγέτες τηλεφώνησαν μεταξύ τους, με πρωτοβουλία του αρχηγού της ιταλικής κυβέρνησης. Μια συνομιλία κατά την οποία η Ρωσία δήλωσε ότι είναι «έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης μέσω της εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων, με την επιφύλαξη της άρσης των πολιτικών περιορισμών από τη Δύση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Η Ρωσία, μια άλλη δύναμη των δημητριακών – με την Ουκρανία, οι δύο χώρες παράγουν το ένα τρίτο του σιταριού στον κόσμο – δεν μπορεί να πουλήσει την παραγωγή της και τα λιπάσματα της εξαιτίας αυτών των κυρώσεων που επηρεάζουν τους χρηματοοικονομικούς τομείς.