Μετά και την έγκριση του κλιματικού νόμου, αποσαφηνίζεται ακόμη περισσότερο το θεσμικό τοπίο για τη δρομολόγηση αποφασιστικότερων πολιτικών στο επίπεδο της κυκλικής οικονομίας, με δεδομένη μάλιστα την επιρροή του Έλληνα Πρωθυπουργού από τις σχετικές θεωρητικές επεξεργασίες του διαπρεπούς οικονομολόγου και ακτιβιστή K. E. Boulding.
Η κυκλική οικονομία συνδέεται στενά με την πράσινη μετάβαση και πληροί ένα διπλό στόχο: την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εδαφών και τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων που αυτά περικλείουν.
Η άναρχη διεθνοποίηση έχει αποδυναμώσει ολόκληρους τομείς, έχει αποδιοργανώσει πολύτιμη τεχνογνωσία και ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες. Μας έχει κάνει επίσης εξαρτημένους από ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις, από τις οποίες προέρχεται, επί παραδείγματι, η πλειοψηφία των ορυκτών καυσίμων.
Ο δεύτερος στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι να βγούμε από το κλασικό υπόδειγμα «παράγω, καταναλώνω, πετάω» και να περάσουμε από την κοινωνία της μαζικής ρίψης σκουπιδιών και της οργανωμένης απαξίωσης στη συντήρηση, την επαναχρησιμοποίηση και την επισκευή.
Η κυκλική οικονομία θεωρεί ότι τα απόβλητα είναι ένας σωστός πόρος σε λάθος μέρος και αποτελούν μέρος μιας ιεραρχικής αλυσίδας αναγκών. Για να ολοκληρωθούν τα κυκλώματα του υλικού, είναι θέμα αγοράς λιγότερων, νέων και καλύτερης χρήσης αντικειμένων, επισκευής τους και έντονης αύξησης των ρυθμών διαλογής και ανακύκλωσης.
Για τη σταδιακή γενίκευση αυτών των καλών πρακτικών, χρειάζονται δύο εργαλεία: ο σχεδιασμός (με βάση το μοντέλο του ενεργειακού σχεδιασμού) της οικονομικής επανακυκλοφορίας και του ρυθμού της. Πρόκειται για έναν νόμο, κατά το πρότυπο των νόμων κινήτρων μας για τη βιοποικιλότητα ή τη γεωργία, οι οποίοι έχουν αποδείξει, σε μεγάλο βαθμό και σε υπερεθνική κλίμακα, την αξία τους για τη νομιμοποίηση των δημοσίων πολιτικών, τη βελτίωση των συνθηκών πλαισίου και τη συγκέντρωση των ενδιαφερομένων. Αυτό θα ήταν επίσης μια αποφασιστική πολιτική μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, ακόμη και αν αυτά περικλείουν τσόφλια από αυγά ή πλαστικά από μερέντα.