Ελλάδα

Κλιματικός νόμος: Αποσύρθηκε το άρθρο για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων

Κλιματικός νόμος: Την απόσυρση του άρθρου 23 του κλιματικού νόμου έλαβε η Βουλή, ο οποίος έλεγε πως όλα τα νέα κτήρια -από τον Ιανουάριο του 2025-, τα οποία είναι σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα ασφαλίζονταν υποχρεωτικά

Την απόσυρση του άρθρου 23 του κλιματικού νόμου έλαβε η Βουλή, ο οποίος έλεγε πως όλα τα νέα κτήρια -από τον Ιανουάριο του 2025-, τα οποία είναι σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα ασφαλίζονταν υποχρεωτικά, ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Αυτό έγινε πάνω στο πλαίσιο βελτιωτικών αλλαγών στον εθνικό κλιματικό νόμο στις οποίες προχώρησε πριν την ψήφισή του η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνοντας δεκτές ορισμένες ενστάσεις που είχαν εκφραστεί.

Σημειώνεται ότι ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Για τις αναδασώσεις

Παράλληλα αποσύρθηκε το άρθρο 1 που προέβλεπε την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες.

Κλιματικός νόμος: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο νέος κλιματικός νόμος ενώ τον καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Υπερ του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε. Στην τροπολογία υπέρ ψήφισε η ΚΟ της πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» ενώ το ΜεΡΑ25 καταψήφισε.

Τροπολογία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Κλιματικό νόμο κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της, Αλέξη Τσίπρα και τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στην τροπολογία, η οποία επικεντρώνεται στην «παρέμβαση της πολιτείας για την ανάσχεση των συνεπειών της δυσανάλογης επιβάρυνσης των πολιτών από τις αυξήσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πολιτών να παρέχεται για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2021 ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και την απαγόρευση διακοπής ρεύματος, σε όσους καταναλωτές αδυνατούν να καταβάλουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρούμενων των κάθε είδους επιδοτήσεων.

Αντιπαράθεση Σκρέκα – Κατρίνη

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος, που κάλεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «να μην κρύβεται πίσω από επικοινωνιακές τακτικές και να ξεκαθαρίσει αν υπερψηφίζει ή όχι την τροπολογία, που φορολογεί το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, όταν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία τα φορολογεί με 25%». «Μην κρύβεστε και πέστε μας αν θα στηρίξετε ή όχι την ρύθμιση που φορολογεί με 90% τα υπερκέρδη τους, για να γνωρίζουν οι πολίτες τη θέση σας», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

«Θέλει περίσσιο θράσος να μιλά ο ηθικός αυτουργός για την ακρίβεια του φυσικού αερίου, ο υπουργός που, πριν την τροπολογία, αμφισβητούσε τα υπερκέρδη των εταιρειών. Δεν μπορεί λοιπόν να θέτει σε εμάς ο κ. Σκρέκας διλήμματα, γιατί έρχεται κατόπιν εορτής να μιλήσει για ένα πρόβλημα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει», αντέτεινε ο Μιχάλης Κατρίνης.