Πολιτική

Συναντήσεις Μητσοτάκη – επενδυτών στο Νταβός: Ένας πρώτος απολογισμός

Ο σημερινός Πρωθυπουργός, πρόεδρος του κόμματος που κατεξοχήν αγωνίσθηκε για την αποδαιμονοποίηση του επιχειρείν, έχει επίγνωση της  κομβικής σημασίας των επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών στο οικονομικό σπιράλ.

Είμαστε μακριά από την εποχή κατά την οποία η επιχειρηματικότητα ισοδυναμούσε με ασύγγνωστο αμάρτημα και οι άνθρωποι που αναλάμβαναν επιχειρηματικά ρίσκα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και τις καθημερινότητές τους) ήταν συνώνυμοι με ανάλγητα οικονομικά αυτόματα στερούμενα πλήρως κοινωνικών ευαισθησιών. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, πρόεδρος του κόμματος που κατεξοχήν αγωνίσθηκε για την αποδαιμονοποίηση του επιχειρείν, έχει επίγνωση της  κομβικής σημασίας των επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών στο οικονομικό σπιράλ.

Δεν είναι τυχαίες, από την άποψη αυτή, οι συναντήσεις που πραγματοποίησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Η επιχειρηματικότητα προϋποθέτει ένα γόνιμο πολιτικό έδαφος και ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για να αρχίσει να ευδοκιμεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι πολιτικοί υποβιβάζονται σε πολιτικοί ατζέντηδες τολμηρών οικονομικών παικτών.

Έτσι, κατά την πρώτη ημέρα της παρουσίας το στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και η κατάσταση στην Ουκρανία,  ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου.

Στη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Khaldoon Khalifa Al Mubarak, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ώριμα project που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδυσεων, η οποία έχει διευρυνθεί ουσιαστικά φέτος. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Al Mubarak τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο» για τα ΗΑΕ, προσθέτοντας πως την τελευταία διετία έχει σημειωθεί «εντυπωσιακή» πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνάντηση με τον Διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ray Dalio, συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.

Ακόμη, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχεμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Trafigura, Jeremy Weir,έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.