Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, και τις δύο κόρες τους βρίσκεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Joe Biden και την Πρώτη Κυρία της Αμερικής, Jill Biden. Για την επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο, όπου διοργανώθηκε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Μαρέβα Μητσοτάκη επέλεξε ένα λιτό look στα χρώματα της Ελλάδας, συνδυάζοντας μακρυμάνικη μπλούζα από μετάξι σε navy blue τόνο με λευκή παντελόνα. Αυτό όμως που πρωταγωνίστησε στην εμφάνισή της ήταν αναμφισβήτητα το εντυπωσιακό κολιέ της.
Το χρυσό κολιέ που μοιάζει να αντλεί έμπνευση τόσο από τα παραδοσιακά ελληνικά κοσμήματα όσο και από τα έργα του Salvador Dali είναι μια δημιουργία της πολύ γνωστής Ελληνο-ιταλίδας γλύπτριας, ζωγράφου και σχεδιάστριας κοσμημάτων Λίζας Σωτήλη
Μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Λίζα Σωτήλη (ή Lisa Sotilis, όπως είναι γνωστή στο εξωτερικό) σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Brera στο Μιλάνο της Ιταλίας. Από πολύ μικρή έδειξε την κλίση της προς την Τέχνη και σε ηλικία 16 ετών, παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί The Gian Ferrari στο Μιλάνο της Ιταλίας, ενώ στα 18 της έργα της παρουσιάστηκαν στο Μουσείο του Βερολίνου, όπου ο καταξιωμένος καθηγητής Jannasch τη σύστησε στο φιλότεχνο κοινό ως παιδί-θαύμα. Εκεί γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο Ιόλα, κορυφαίο έμπορο τέχνης στον κόσμο, ο οποίος της πρόσφερε αποκλειστικό συμβόλαιο και παρουσίασε τη δουλειά της στις γκαλερί του σε Νέα Υόρκη, Λος Άτζελες, Παρίσι, Μαδρίτη, Γενεύη, Αθήνα και Ρώμη, ανάμεσα σε έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα όπως οι Andy Warhol, René Magritte, Salvador Dalí, Giorgio de Chirico, Jean Tinguely και Roberto Matta.
H εξέλιξή της ήταν εξίσου σημαντική. Η Λίζα Σωτήλη εργάστηκε ως βοηθός του de Chiricο -υπήρξε η μοναδική βοηθός του στα μεγάλα έργα γλυπτικής του που χρηματοδοτήθηκαν από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Ιόλα και ήταν εκείνη που εξουσιοδοτήθηκε από το κίνημα Master of the Metaphysical art για να ρετουσάρει τα κεριά του πριν από τη χύτευση.
Εκτός από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, η Σωτήλη είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τα μοναδικά της κοσμήματα -για το λόγο αυτό άλλωστε είναι γνωστή στους διεθνείς καλλιτεχνικούς κύκλους με το πρoσωνύμιο “The Golden Greek” Πληθωρικά και μεγάλων διαστάσεων, περιλαμβάνουν σκουλαρίκια που καλύπτουν ολόκληρο το αυτί, μεγάλα δαχτυλίδια και κολιέ που μοιάζουν να αντικαθιστούν τα ρούχα, ενώ κατά κανόνα αποτελούνται από αρθρωτά κομμάτια που κινούνται ταυτόχρονα με τις κινήσεις του σώματος.
Η ίδια έχει δηλώσει: “ξεκίνησα να κάνω κοσμήματα όταν ο σύζυγός μου εκνευρίστηκε επειδή ποτέ δεν μου άρεσαν τα συνηθισμένα κοσμήματα που μου έπαιρνε για δώρο”
Λέγεται ότι ο πρώτος της πελάτης ήταν ο ίδιος ο Salvador Dali o οποίος αγόρασε δύο από τα κοσμήματα που είχε δημιουργήσει για να τα χαρίσει στη σύζυγό του, Gala. Tα κοσμήματά της είναι όλα χειροποίητα και το καθένα είναι μοναδικό. Συνήθως είναι από χρυσό 24 καρατίων -για το λόγο αυτό θεωρούνται και μια “πρόκληση για τους νόμους της φυσικής”, μιας και ο χρυσός 24Κ είναι πολύ πιο δύσκολο να δουλευτεί και λιώνει πιο γρήγορα από αυτόν των 18Κ.
Δημιουργίες της έχουν φορέσει η Αυτοκράτειρα της Περσίας Farah Pahlavi, η Βασίλισσα Marie José του Βελγίου, η Πριγκίπισσα Μαρία Βεατρίκη της Σαβοΐας, ο Rudolf Nureyev, ο Salvator Dali, o Andy Warhol, η Claudia Cardinale και πολλοί άλλοι.
Τη δεκαετία του 1970, η Lisa Sotilis υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με τον Cartier για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των πλαισίων των διάσημων ρολογιών του οίκου. Γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, αλλά και κοσμήματα όπως και έπιπλα που έχει σχεδιάσει εκτίθενται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.
Η επιλογή του δικού της κολιέ για την περίσταση από τη Μαρέβα Μητσοτάκη έχει και συμβολικό χαρακτήρα, μιας και η καλλιτέχνις κατάγεται από ηρωική οικογένεια – ο παππούς της, Ναπολέων Σωτήλης, ήταν Στρατηγός και διοικητής της 7ης Μεραρχίας που απελευθέρωσε την πόλη των Σερρών στις 28 Ιουνίου του 1913.