Ελλάδα

Πανελλήνιες 2022: Τα Μαθηματικά θα “απογειώσουν” ή θα “κάψουν” τις βάσεις

Πανελλήνιες 2022: Ένα από τα πιο βασικά θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων είναι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού

Ένα από τα πιο βασικά θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων είναι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των φετινών βάσεων, μιας και διαθέτει από τους πιο βασικούς συντελεστές βαρύτητας.

Αυτό θα είναι το δεύτερο μάθημα που εξετάζεται μαζί με τα Αρχαία και τη Βιολογία ακολουθώντας την πρεμιέρα της νεοελληνικης γλώσσας στις 3 Ιουνίου.

Φέτος, η κατάργηση του διπλού μηχανογραφικού και η ανακοίνωση των βάσεων σχετικά νωρίς, στην αρχή του Αυγούστου είναι δύο από τα σημαντικότερα νέα για τους μαθητές των λυκείων.

Πανελλήνιες 2022: Τι αλλάζει φέτος για τους υποψηφίους

  • Καταργείται το διπλό μηχανογραφικό,
  • Ανακοίνωση των βάσεων μέχρι 10 Αυγούστου,
  • Το μηχανογραφικό των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις από 17/5,
  • Μείωση του ελάχιστους ύψους για τα κορίτσια στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική,
  • Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παίρνει υπόψη τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το διάστημα 3 με 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2022 – Οι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται:

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Πανελλήνιες 2022: Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) εξετάζονται:

Πώς θα υπολογίζονται τα μόρια

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Πανελλήνιες 2022: Τα κριτήρια ισοβαθμίας

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις Σχολές ή τα Τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα κατά περίπτωση.

Με υπουργική απόφαση ορίζονται λεπτομερώς τα κριτήρια βάσει των οποίων εισάγονται οι υποψήφιοι σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου σε Σχολή ή Τμήμα. Αν μετά την εξάντληση όλων των κριτηρίων εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες, πλην εξαιρέσεων που περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική απόφαση.