Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμη και αύριο», παροτρύνοντας τους συμμάχους της χώρας του να πιέσουν τη Μόσχα.
Η ανταλλαγή «είναι ανθρωπιστικό ζήτημα» και «πολιτική απόφαση, που θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη πολλών κρατών», ανέφερε με ακροατήριο τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
«Είναι σημαντικό», συνέχισε «να ασκηθεί πολιτική πίεση σε κάθε επίπεδο» από επιχειρηματίες, «με το κλείσιμο επιχειρήσεων, με εμπάργκο στο πετρέλαιο, και μέσω αυτών των απειλών να αυξηθεί η ανταλλαγή των ανθρώπων μας με ρώσους στρατιωτικούς», καθώς «δεν χρειαζόμαστε τους Ρώσους, χρειαζόμαστε όμως τους δικούς μας».
«Είμαστε έτοιμοι για να γίνει ανταλλαγή ακόμη και αύριο», επέμεινε. Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι το Κίεβο έχει εμπλέξει τα Ηνωμένα Έθνη, την Ελβετία, το Ισραήλ και «πολλές» χώρες στη διαδικασία, που χαρακτήρισε πολύ περίπλοκη.
Χιλιάδες αιχμάλωτοι έχουν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μετά την κατάληψη της Μαριούπολης και τις μάχες στο Ντονμπάς, παραδέχθηκε.
Ζελένσκι: “Οι κυρώσεις πρέπει να είναι οι μέγιστες, προκειμένου η Ρωσία να ξέρει τις άμεσες επιπτώσεις”
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Νταβός περισσότερα όπλα και τις «μέγιστες» κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με πλήρη παύση των εμπορίου με τη Ρωσία, που εισέβαλε στη χώρα του πριν από τρεις μήνες.
«Οι κυρώσεις….πρέπει να είναι οι μέγιστες, προκειμένου η Ρωσία και κάθε πιθανός επιτιθέμενος που θέλει να διεξαγάγει έναν ωμό πόλεμο σε βάρος του γείτονά του να γνωρίζει ξεκάθαρα τις άμεσες επιπτώσεις των ενεργειών του», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόριο με τη Ρωσία», σημείωσε ο ίδιος, ζητώντας μεταξύ άλλων «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και μέτρα σε βάρος «όλων των ρωσικών τραπεζών, χωρίς εξαίρεση» καθώς και να «δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων εταιριών από τη ρωσική αγορά».