Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ιατρική επιστημονική κοινότητα είναι σε εγρήγορση από την ευλογιά των πιθήκων, μιας και τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και άπαντες ψάχνουν τον τρόπο επώασης.
Μάλιστα έχει βγει από το συρτάρι το ενδεχόμενο επιστροφής περιοριστικών μέτρων όπως αυτών που επιβλήθηκαν για τον κορονοϊό. Ήδη ορισμένες χώρες το έχουν επιχειρήσεις, με τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), αλλά και το Βέλγιο να κάνουν το πρώτο βήμα.
Παράλληλα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν απαντήσεις στο πώς εμφανίστηκε μετά από τόσα χρόνια ένας τέτοιος ιός ενώ αναπάντητο παραμένει το πώς και το γιατί τον Μάρτιο του 2021, ο ΠΟΥ πραγματοποίησε προσομοίωση για ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων που θα ξεκινούσε στις 15/05/2022.
“Δεν χρειάζεται ο ίδιος φόβος που είχαμε με τον Covid”
Καθησυχαστικός για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που αυξάνονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ εμφανίστηκε ο επικεφαλής μονάδας Covid και καθηγητής του John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, καθώς όπως είπε είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και 70 χρόνια και οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.
«Δεν χρειάζεται ο ίδιος φόβος που είχαμε με τον Covid. Το 2019 μάθαμε για τον κορωνοϊό στην Κίνα, επειδή βλέπαμε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Με την ευλογιά των πιθήκων οι ασθενείς πάνε στα ιατρεία επειδή βλέπουν τα σημάδια στο δέρμα τους και είναι ένα ιός που γνωρίζουμε εδώ και 70 χρόνια. Αυτό είναι σπουδαίο γιατί ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε φάρμακα και εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε ότι με τον κορωνοϊό οι επιστήμονες ήταν ανήσυχοι, γιατί οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί και κολλούσε ο ένας τον άλλον χωρίς να το γνωρίζουν. «Στην ευλογιά των πιθήκων την κολλάς στον άλλον όταν έχεις συμπτώματα», υπογράμμισε.
Ο κ. Γαλιατσάτος επισήμανε ότι το ερώτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα είναι πώς βγήκε αυτό το μικρόβιο έξω από την Αφρική κι έφτασε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Στην αρχή σκεφτόμασταν μήπως αυτός ο ιός έχει αλλάξει, μήπως υπάρχει κάποια μετάλλαξη και μπορείς να κολλήσεις με την αναπνοή, όμως αυτό δεν ισχύει», τόνισε.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ανέφερε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί. «Το εμβόλιο της ευλογιάς που έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας πιστεύουμε ότι ακόμα δουλεύει και θα βοηθήσει για την ευλογιά των πιθήκων. Το CDC και ο FDA λένε ότι το εμβόλιο θα είναι ένα εργαλείο για εμάς. Μάλιστα, έχουμε φτιάξει κι εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων». Πάντως, ο ίδιος συνέστησε προσοχή και όχι πανικό.
Μόσιαλος: Να μη στιγματίζουμε τους ασθενείς με την ευλογιά
“Ο ιός που προκαλεί την “ευλογιά των πιθήκων” είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον κορονοϊό. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι επί του παρόντος να μην στιγματίζουμε τους ασθενείς. Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση, ούτε την συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, γιατί η “ευλογιά των πιθήκων” δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος”. Αυτό επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Όπως αναφέρει, “δυστυχώς, ήταν ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες. Ατυχής γιατί τα παιδάκια παλιότερα τα έστελναν οι μητέρες τους να κολλήσουν ανεμοβλογιά από τα γειτονόπουλα. Ατυχής γιατί θα μπορούσε να συμβεί και μεταξύ γυναικών που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες ή με γυναίκες. Οι νεότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά οι παλιότεροι σίγουρα ξέρουν πόσο στιγματίστηκαν οι γκέι άντρες με το AIDS. Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τότε όμως”.