Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας του και εάν θέλει να συνεχίσει να είναι στον προεδρικό θώκο της Τουρκία, πρέπει να βρει λύσει για το θέμα του προσφυγικού. Παράλληλα βλέπει και την ακροδεξιά να έχει σημαντική άνοδο και αυτόματα φέρνει επιπλέον προβληματισμούς.
Η Τουρκία θέλει να διώξει 1 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες μέχρι το 2023, δηλαδή χονδρικά κάθε μέρα να φεύγουν 3.000 άνθρωποι από την Τουρκία, και αυτό μάλιστα αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του Τούρκου προέδρου.
Το πρόβλημα ότι οι περισσότεροι Σύροι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κατεστραμμένη χώρα τους, ενώ εξ αυτών κινδυνεύουν, καθώς αντιπολιτεύονταν τον Μπασάρ Άσαντ. Έτσι, εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν στη Δύση, μέσω της Ελλάδας, με τις ελληνικές αρχές να είναι σε επιφυλακή.
Έτσι, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, υπάρχει αύξηση προσφυγικών ροών τόσο μέσω του Αιγαίου όσο και μέσω του Έβρου. Στον Έβρο καθημερινά σημειώνονται 350 αποτροπές εισόδου, αύξηση 25% από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ερντογάν: Για μένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης
Φαρμακερά βέλη εξαπέλυσε ο Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει «βέλη» κατά Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», ενώ, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια, ανέφερε: «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης (σ.σ. εννοώντας τον «Αττίλα») στην Κύπρο».
Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του υποβρυχίου
Υπονοώντας και πάλι τη χώρα μας, είπε ότι, «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO». Μιλώντας κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για τρεις μέρες και στη θάλασσα για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό.
Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια.