Ελλάδα

Ελλάδα και απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Πρόκειται για έναν κομβικό ρόλο για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Σε πείσμα όλων των καταστροφικών σειρήνων, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα κομβικό ρόλο στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Πρόκειται για έναν κομβικό ρόλο για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, κλειδί για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελούν οι νέες υποδομές εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, πέρα από τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή του αγωγού EastMed (Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία) προσδιορίζοντας τις προκαταρκτικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις το έργου. Ο αγωγός EastMed σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει συνολική μεταφορική ικανότητα 21 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο.

Μάλιστα, στις σχετικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα RePower EU, αυτό αποβλέπει στην υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και των υδρογονανθράκων συνολικά, ανεξαρτήτως προέλευσης και γίνεται, ανάμεσα στα άλλα, αναφορά στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου και στην πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που αναμένεται να λειτουργήσει από τα τέλη του επομένου έτους.

Σε αντίθεση λοιπόν προς τις πάντα δυσοίωνες αναλύσεις και προβλέψεις μερίδας γεωπολιτικών αναλυτών και ειδικευμένων στα διεθνοπολιτικά ζητήματα, η Ελλάδα είναι δυναμικά παρούσα στην διαδικασία απεξάρτησης ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο του πολεμοχαρούς Κρεμλίνου.