Από επαγγελματικό ενδιαφέρον για τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το βλέμμα επικεντρώθηκε στην γνώμη που διατύπωσε ο Χρήστος Γιαννούλης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του συμπαθούς βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την αποδυνάμωση των δημοσίων Πανεπιστημίων από την Κυβέρνηση. Ο βουλευτής κατηγόρησε την Νίκη Κεραμέως για πολιτικό σαδισμό, ο οποίος «μεταφράζεται σε μείωση των εισακτέων κατά 9.000» και με τον οποίο «η Κυβέρνηση κόβει τα φτερά χιλιάδων υποψηφίων που παλεύουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ».
Ωστόσο, οι αριθμοί είναι ξεροκέφαλοι και δεν συνηγορούν υπέρ της γνώμης περί σαδίστριας υπουργού. Ο συνολικός αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι 68.394. Είναι δηλαδή, περίπου 8.000 περισσότεροι από εκείνους που εισήχθησαν πέρυσι που ήταν 60.070, αλλά και πολύ περισσότεροι από αυτούς που ζήτησαν φέτος τα Α.Ε.Ι. και ήταν μόλις 47.620.
Επιπλέον, ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού των εισακτέων δεν έγιναν τυχαία, αλλά συνυπολόγισαν συγκεκριμένους παράγοντες, όπως είναι οι σχετικές εισηγητικές εκθέσεις των ΑΕΙ, την περιφερειακή μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές και τη σύνδεση της παρεχόμενης ανώτατου εκπαιδευτικού έργου με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Κι ακόμη, η ελάχιστη βάση εισαγωγής, για την οποία τόσο μελάνι χύθηκε και τόσο έντονη πολιτική αντιπαράθεση έγινε, δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που επιτυγχάνουν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στο Τμήμα ή στη Σχολή της επιλογής τους.
Ο πολιτικός σαδισμός, που προσάπτεται εν προκειμένω στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, μάλλον από ειλικρινή διάθεση και αποτελέσματα εκπαιδευτικού μεταρρυθμισμού θα έπρεπε να αντικατασταθούν.