Για πρώτη φορά στην ιστορία του, από τότε που καθιερώθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, βρίσκεται σε ένα αρκετά κομβικό σημείο, καθώς είναι αντιμέτωπο με δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο είναι οι προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, το δεύτερο η αντιμετώπιση της κλιματική κρίση εν μέσω γεωπολιτικής «καταιγίδας» και το τρίτο η εισβολή στην Ουκρανία.
«Το Νταβός θα είναι διαφορετικό, όχι λόγω της έλλειψης χιονιού (σ.σ. για πρώτη φορά διεξάγεται άνοιξη) αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης παγκόσμιας συνεργασίας για την επίλυση αυτών των πιεστικών προκλήσεων», δήλωσε ο Μπόργκε Μπρέντε, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών.
«Οι παγκόσμιες προκλήσεις χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις, και δεν τις βλέπουμε. Εκεί πρέπει να πιέσουμε στο Νταβός» σημείωσε. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι μεταξύ των πολιτικών ηγετών που πρόκειται να παραστούν.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Εκ των πραγμάτων, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη διοργάνωση που αποφάσισε να μην απευθύνει πρόσκληση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας ή στις εταιρείες που περιλαμβάνονται στις λίστες των δυτικών κυρώσεων.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμφίβολα θα κυριαρχήσει σε πολλές από τις συζητήσεις στις ελβετικές Άλπεις, καθώς επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος αναζητούν το πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα παγκόσμια τάξη ασφάλειας, τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές τροφίμων και την αναπόφευκτη ανοικοδόμηση της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.
«Ο κ. Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο και μπορεί να τον τερματίσει. Με την αποδοχή και πάλι αυτού που έχει αποδεχτεί στο παρελθόν: την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» είπε ο Μπρέντε.
Στον χώρο που χρησιμοποιούσε για χρόνια η ρωσική αντιπροσωπεία στο φόρουμ θα υπάρχει πλέον το «Ρωσικό Σπίτι Εγκλημάτων Πολέμου», μια ουκρανική έκθεση που θα καταγράφει τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα.
Η συμμετοχή των Ουκρανών εκπροσώπων αναμένεται μεγάλη, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει ομιλία μέσω βιντεοκλήσης τη Δευτέρα, ενώ το «παρών» θα δώσει ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.
Επιδείνωση της κλιματικής κρίσης
Η κλιματική κρίση είναι πάντα ένα από τα κορυφαία ζητήματα συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το 2022, με τη φετινή διοργάνωση να διεξάγεται με θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Ορυκτά καύσιμα, περιβαλλοντολογικοί στόχοι, πράσινη μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.