Ρωσία προχώρησε εσπευσμένα δύο πληρωμές για το διεθνές χρέος της την Παρασκευή, στην τελευταία προσπάθεια της να αποτρέψει μια χρεοκοπία “κλείδωσε” στα χαρτιά με την εισβολή της στην Ουκρανία.
Μια εβδομάδα πριν από την καταβολή των τόκων και μόλις πέντε ημέρες πριν από τη λήξη της βασικής απαλλαγής των ΗΠΑ που επιτρέπει τέτοιες μεταφορές, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είπε ότι είχε δεσμεύσει 71,25 εκατομμύρια δολάρια για ένα ομόλογο σε δολάρια και 26,5 εκατομμύρια ευρώ (28 εκατομμύρια δολάρια) για χαρτονομίσματα σε ευρώ .
Η Ρωσία αντιμετώπισε την προοπτική κρατικής χρεοκοπίας από τότε που οι δυτικές πρωτεύουσες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η χώρα έχει αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχει δει περίπου τα μισά από τα αποθεματικά της 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εξωτερικό να “παγώνουν”.
Η Ρωσία, η οποία αντέδρασε με κάποια δικά της αντίμετρα, κατάφερε να συνεχίσει να πληρώνει μέχρι τώρα λόγω ειδικής άδειας από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει στους διεθνείς κατόχους ομολόγων να λαμβάνουν αυτού του είδους τις πληρωμές.
Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση πρόκειται να εξαντληθεί στις 25 Μαΐου και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έδωσε σήμα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα παραταθεί.
«Κλοτσούν το κουτάκι στο δρόμο», είπε ο Κάαν Ναζλι στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων Neuberger Berman, ο οποίος κατέχει ορισμένα ρωσικά κρατικά ομόλογα.
Τα διεθνή ομόλογα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας, περίπου τα μισά από τα οποία κατέχονται από ξένους επενδυτές, έχουν αναδειχθεί σε σημείο ανάφλεξης τους τελευταίους μήνες.
Ενώ η Ρωσία αρχικά φαινόταν πρόθυμη να παρακρατήσει πληρωμές σε ξένους επενδυτές εκτός αν της επιτρεπόταν να κάνει χρήση των παγωμένων αποθεμάτων της στο εξωτερικό, αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει.
«Η στρατηγική μετατράπηκε στο ότι η Ρωσία δεν θέλει να είναι το μέρος που θα ευθύνεται για την χρεοκοπία», είπε ο Ναζλι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το εθνικό αποθετήριο διακανονισμού της Ρωσίας – το οποίο ενεργεί ως αντιπρόσωπος πληρωμών για τα δύο ομόλογα – είχε λάβει τα κεφάλαια.
Δεν ήταν σαφές εάν τα κεφάλαια θα έφταναν στους ξένους κατόχους των δύο ρωσικών ευρωομολόγων, μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων που συνήθως περιλαμβάνει διεθνείς τράπεζες και οίκους συμψηφισμού.
Η JPMorgan, η οποία στο παρελθόν ενεργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα σε τέτοιες πληρωμές, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για εξωτερικό χρέος σε ρούβλια εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν άλλες επιλογές και δεν θα αποκαλείται χρεοκοπία καθώς είχαν τα μέσα να πληρώσουν.
Παρά την πληθώρα των περιορισμών, η Ρωσία έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει πληρωμές σε επτά ομόλογα από την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από τις τελευταίες πληρωμές τόκων.
Ωστόσο, φαίνεται όλο και πιο απίθανο το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) να παρατείνει την άδεια που χρειάζεται η Ρωσία για να πραγματοποιήσει τις πληρωμές. Η υπουργός Οικονομικών Γέλεν δήλωσε την Τετάρτη ότι, ενώ δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι «απίθανο να συνεχιστεί».
Εκείνοι που υποστηρίζουν μια παράταση σημειώνουν ότι το να επιτραπεί στη Ρωσία να εξυπηρετήσει το χρέος της θα εξαντλούσε το αποθεματικό του πολέμου αναγκάζοντας τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα έσοδά της σε σκληρό νόμισμα για να κάνει πληρωμές στους πιστωτές.
Οι αντίπαλοι λένε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει λιγότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το εξωτερικό της χρέος μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο είναι ωχρό σε σύγκριση με τα έσοδα της Μόσχας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο σχεδόν 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον Απρίλιο, χάρη στις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Οι επόμενες πληρωμές μετά την πληρωμή της 27ης Μαΐου είναι 235 εκατομμύρια δολάρια σε δύο ευρωομόλογα που λήγουν στις 23 Ιουνίου.
“Αυτό καθυστερεί το αναπόφευκτο”, δήλωσε ο Petar Atanasov, συνεπικεφαλής της κρατικής έρευνας στο Gramercy, ένα ειδικό ταμείο χρέους αναδυόμενων αγορών. «Κάποια στιγμή δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν τις πληρωμές».