Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο παροχής πακέτου βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία.
Πριν από λίγες ημέρες το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο και είχε προωθηθεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο. Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε έγκριση και από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με τεθωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».
Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Σεούλ για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν-Σουκ Γέολ πριν από 11 ημέρες. φιλική συνάντηση μεταξύ συμμάχων σκιάστηκε από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που δείχνουν πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.
Παράλληλα υπέγραψε επίσης και ένα νομοσχέδιο με στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση στο βρεφικό γάλα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Μπάιντεν για Φινλανδία-Σουηδία: Άσκησαν το κυριαρχικό δικαίωμα τους
Ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει ισχυρά το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να γίνουν μέλη της Συμμαχίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε περήφανος και καλοσώρισε τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, τονίζοντας ότι η παρουσία των δών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει και θα δημιουργήσει μία πανίσχυρη Συμμαχία, «την πιο ισχυρή που είδε ποτέ ο κόσμος». «Οι δύο ανεξάρτητες χώρες εφάρμοσαν το κυριαρχικό τους δικαίωμα, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, θεωρώντας δεδομένη την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.