Πολιτική

Μάχη χαρακωμάτων στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Η ηρεμία που επικρατεί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι επιφανειακή και η ίδια η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής αποτυπώνει τον «πόλεμο χαρακωμάτων» που υποβόσκει στους κόλπους του κόμματους

Η ηρεμία που επικρατεί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι επιφανειακή και η ίδια η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής αποτυπώνει τον «πόλεμο χαρακωμάτων» που υποβόσκει στους κόλπους του κόμματους. Ο κύκλος της ασταθούς ισορροπίας έκλεισε μέχρι νεωτέρας, αφού οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σε δώδεκα μήνες το αργότερο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να εδραιώνεται στην δεύτερη θέση, σταθερά πίσω από την Νέα Δημοκρατία. Το βλέμμα προσώπων και ρευμάτων είναι στραμμένο, ανάμεσα στα άλλα, και στην επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Με δεδομένο τον υπερ – ταξικό και μαζικό χαρακτήρα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής, η τακτική «με το όπλο παρά πόδα», τα αφήγημα της σύντομης επιστροφής στην κυβερνητική εξουσία, μέσω της παραδοσιακής αντιδεξιάς ρητορικής καταγγελίας προωθήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, μόνο συμπτωματική δεν είναι η υποχώρηση στην άτυπη εσωκομματική ισορροπία προσώπων που προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης είναι στελέχη που γεύθηκαν την πικρή γεύση της ήττας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Η «κίνηση των 53» και στελέχη προερχόμενα από την αριστερά γεννοφάσκια του κόμματος υπολείπονται σε σειρά εκλογής προσώπων, τα οποία θεωρούνται ως «πασοκογενείς» και ως «προεδρικοί».

Αυτές οι δύο εσωκομματικές τάσεις είναι οι αδιαμφισβήτητοι νικητές στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

Έτσι, στην πρώτη δεκάδα εκλέγονται οι Σ. Σπίρτζης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Ραγκούσης, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.Η περιφερειακή ενδυνάμωση των «πασοκογενών» εντοπίζεται και στις περιπτώσεις του Θ. Μωραίτη και της Θ. Τζάγκρη.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο στενός προεδρικός πυρήνας. Σε αυτόν εντάσσονται αναμφίβολα οι Ν. Ηλιόπουλος, Ν. Ζαχαριάδης, Ρ. Δούρου και Τ. Παπάς. Στην καθημερινή ζωή της Κουμουνδούρου αντιμετωπίζονται ως πρόσωπα εμπιστοσύνης του σημερινού Προέδρου, που στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές του και προασπίζονται ανοιχτά τις πολιτικές αποφάσεις του.

Μεγάλη κερδισμένη της νέας σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί βάσιμα να θεωρηθεί η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, αφήνοντας πίσω την Ρένα Δούρου. Η πρώην Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κινήθηκε πρακτικά και έξυπνα όλα τα τελευταία χρόνια. Δεν αμφισβήτησε ποτέ ανοιχτά τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρας, διατήρησε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποίησε την ιδιαίτερη πολιτική σχέση της με ανθρώπους όπως ο Ε. Τσακαλώτος. Η επικράτησή της απέναντι στην Ρένα Δούρου υπήρξε μεν οριακή, αλλά σαφώς καθοριστική ιδίως για την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, η οποία δύσκολα μπορεί να κρύψει τις ηγετικές φιλοδοξίες της.

Με δεδομένη τη μαζική, πληβειακού τύπου αντιπολίτευση που ασκεί ήδη ο Α. Τσίπρας και με δεδομένη την δυσκολία του να φθάσει σε λαϊκή αποδοχή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι, κατά τους επόμενους μήνες, και πάντως σίγουρα μέχρι τις επόμενες εκλογές, πολύ δύσκολα θα εκδηλωθεί μια στοιχειωδώς μαζική αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας. Όλοι πρόκειται να κινηθούν εντός των προεδρικών γραμμών χάραξης πολιτικής. Και όλοι, όμως, προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, σε περίπτωση νέας ήττας για τον Α. Τσίπρα, επιδιδόμενοι, έως τότε, στην υπόγεια μάχη χαρακωμάτων.