Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους ηγέτες των κρατών μελών την σύσταση ταμείου ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν στις 30 Μαΐου στη δημιουργία ενός ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.
Ωστόσο, παραμένει ασαφής ο τρόπος χρηματοδότησής του, σύμφωνα με Reuters, την Παρασκευή. «Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η οποία θα φέρνει σε επαφή την ουκρανική κυβέρνηση, τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και χρηματοδοτικούς θεσμούς και οργανισμούς», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Τι αναφέρεται στο προσχέδιο
«Η πλατφόρμα θα υποστηρίζεται από ένα νέο εργαλείο αλληλεγγύης της ΕΕ που θα συνδυάζει τις συνεισφορές της ΕΕ και των κρατών μελών», προσθέτει το προσχέδιο, χωρίς να διευκρινίζει εάν θα περιλαμβάνει κοινό δανεισμό της ΕΕ. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται σε επιπλέον αμοιβαίο χρέος.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ποικίλλουν μεταξύ 500 δισ. ευρώ και 2 τρισ. ευρώ, ανάλογα με τις υποθέσεις για τη διάρκεια της σύγκρουσης και το εύρος της καταστροφής.
Η προαναγγελία Σολτς
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε χθες και ο καγκελάριος Σολτς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, ιδρύοντας ένα ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθήσει στην κάλυψη των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κοστίσει. Αυτό δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ.
Όπως είπε ο ίδιος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δίκιο ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν ήταν ζήτημα λίγων μηνών ή ετών, πράγμα που σημαίνει ότι το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στη ρεαλιστική, άμεση υποστήριξη.
«Η ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και η ανασυγκρότηση της ουκρανικής οικονομίας θα κοστίσει δισεκατομμύρια», είπε. «Εμείς ως ΕΕ πρέπει να αρχίσουμε να στρώνουμε το έδαφος για ένα ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτείται από συνεισφορές από την ΕΕ και τους εταίρους της».
Το σχέδιο της Κομισιόν
Προχθές, η Κομισιόν παρουσίασε τα θεμέλια ενός σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με ευρωπαϊκή και παγκόσμια χρηματοδότηση.
Ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των φορολογικών, εξαγωγικών και άλλων εσόδων της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την ευρείας κλίμακας παράνομη ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και εξαγωγικών αγαθών, μεταξύ άλλων στον γεωργικό τομέα, με παράλληλη εκτόξευση των βασικών δαπανών’. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της Ουκρανίας έως τον Ιούνιο σε περίπου 14,3 δισ. ευρώ (15 δισ. δολάρια).