Κόσμος

Μπάιντεν για Φινλανδία Σουηδία: Άσκησαν το κυριαρχικό δικαίωμα τους

Μπάιντεν για Φινλανδία Σουηδία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες το αίτημα των δύο χωρών για την είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει ισχυρά το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε περήφανος και καλοσώρισε τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, τονίζοντας ότι η παρουσία των δών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει και θα δημιουργήσει μία πανίσχυρη Συμμαχία, «την πιο ισχυρή που είδε ποτέ ο κόσμος». «Οι δύο ανεξάρτητες χώρες εφάρμοσαν το κυριαρχικό τους δικαίωμα, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, θεωρώντας δεδομένη την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

“Όταν νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι απειλή για καμία χώρα”

«Η Φινλανδία και η Σουηδία συγκαταλέγονται ήδη ανάμεσα στους συνεργάτες μας και οι στρατιώτες τους διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και το Ιράκ» τόνισε και πρόσθεσε: «σήμερα δεν τίθεται κανένα ερώτημα. Το ΝΑΤΟ είναι αποτελεσματικό και περισσότερο χρήσιμο από ποτέ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι ζήτησε από τα μέλη της Βουλής να ψηφίσουν το συντομότερο δυνατό την απαιτούμενη έγκριση για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να προχωρήσει η ολοκλήρωση του σχεδίου.   «Όταν νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα απέναντι σε επιθέσεις», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στη Ρωσία η οποία θεωρεί απειλή τη διεύρυνση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε εξάλλου, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στην αμερικανική κοινή γνώμη, ότι μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ έχει γίνει μόνο μία φορά επίκληση του περιβόητου άρθρου 5, που προβλέπει τη συλλογική άμυνα στην περίπτωση που ένα μέλος δεχτεί επίθεση. Και αυτό έγινε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο ΗΠΑ όταν «όλοι οι σύμμαχοί μας στάθηκαν στο πλευρό μας», τόνισε.  «Με την Τουρκία ήμασταν πάντα ισχυροί σύμμαχοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας

Τι ανέφερε η Φινλανδία

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας δήλωσε ότι η χώρα του γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στις αιτιάσεις της Άγκυρας, λέγοντας πως: «με την Τουρκία ήμασταν πάντα ισχυροί σύμμαχοι και συνεργάτες. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα ενισχύσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας και η Τουρκία θα ενισχύσει τη δική μας ασφάλεια.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν την τρομοκρατία. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και είμαστε ταγμένοι στην αντιμετώπισή της. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τις ανησυχίες της Τουρκίας. Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες». Οι πολίτες της Σουηδίας θα έχουν τον μέγιστο βαθμό προστασίας, δήλωσε η Μαγκνταλένα Άντερσον

Τι ανέφερε η Μαγκνταλένα Άντερσον

Η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε το έναυσμα για την απόφαση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών της, τόνισε η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Αναβαθμίζουμε την ασφάλειά μας και είμαστε πρωταθλητές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε μακρά παράδοση στις στρατιωτικές συνεργασίες με το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων και των αποστολών. Θα επενδύσουμε το συντομότερο δυνατό το 2% του προϋπολογισμού μας για την ενίσχυση των αμυντικών μας συστημάτων», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο