Κόσμος

Ζαχάροβα: Η απάντησή μας στην απόφαση της Φινλανδίας θα είναι «έκπληξη»

Ζαχάροβα: Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση του Ελσίνκι να προχωρήσει στο αίτημα της ένταξης.

Η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε πως ηαπάντηση της Μόσχας στην απόφαση του Ελσίνκι να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ θα είναι «έκπληξη» και θα αποφασιστεί πρωτίστως από τον στρατό, αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των παραγόντων για την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Η απάντηση περί «έκπληξης», δόθηκε σε Φινλανδό δημοσιογράφο σχετικά με τα στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα και το χρονοδιάγραμμα που σχεδιάζει να λάβει η Ρωσία εναντίον του Ελσίνκι λόγω της αίτησής για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τον πρώτο και κύριο λόγο τον έχει ο στρατός

«Αυτή [η ερώτηση] απευθύνεται στο υπουργείο Άμυνας. Οι κινήσεις μας θα αποφασιστούν αφού ληφθεί υπόψη όλο το σύνολο των παραγόντων και των λεπτομερειών που θα ακολουθήσουν την ενταξιακή διαδικασία. Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους, θα ληφθεί απόφαση, αλλά τον πρώτο και κύριο λόγο τον έχει ο στρατός», τόνισε η Ζαχάροβα.

Για «σοβαρό λάθος» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που «δεν θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά «τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό (σ.σ.: η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ) για την ασφάλειά μας».

Οι φόβοι της Φινλανδίας

Την ίδια στιγμή στη Φινλανδία αυξάνονται οι φόβοι για διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για τον τρόπο πληρωμής. Η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum ανέφερε νωρίτερα ότι δεν θα δεχτεί την απαίτηση της Gazprom Export να πληρώσει σε ρούβλια και επομένως είναι αυξημένος ο κίνδυνος να διακοπεί ο ανεφοδιασμός. Σημείωσε ακόμα ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο. Από την πλευρά της, η Gazprom δεν έχει σχολιάσει ακόμα το ζήτημα.

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν και επίσημα το πρωί της Τετάρτης αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να μιλά για «μια ιστορική στιγμή που πρέπει να αδράξουμε». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Στο διάστημα κατά το οποίο θα εξετάζονται τα αιτήματα των δύο χωρών «οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα επαγρυπνούν απέναντι σε κάθε απειλή για την κοινή ασφάλειά μας και για να αποθαρρύνουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή επίθεσης», διαβεβαίωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η στάση των ΗΠΑ και οι αντιρρήσεις της Άγκυρας

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που θα δεχτεί αύριο στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, δηλώνει εξάλλου ότι «ανυπομονεί» να εργαστεί με το Κογκρέσο «και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» ώστε να ενταχθούν γρήγορα οι δύο χώρες «στη σταθερότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία».

Ωστόσο η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της Άγκυρας, που στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών άσκησε βέτο. Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με το εάν θα καταφέρει το ΝΑΤΟ να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ανοίγει επίσης τον δρόμο για πολυήμερη εντατική διπλωματία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα, επισημαίνουν οι Financial Times.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το είπε και το έκανε ο Ερντογάν – Πρώτο επίσημο βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας σαφώς τις κουρδικές οργανώσεις και το PKK.

O Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο