Πολιτική

Μητσοτάκης Κογκρέσο: Η ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης Κογκρέσο: Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην κοινή Σύνοδο έθεσε μία ευρεία γκάμα θεμάτων επί τάπητος.

Ολοκληρώθηκε η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός είναι ήδη στο Κογκρέσο, όπου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, πριν απευθύνει ιστορική ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων (18.00 ώρα Ελλάδας).

Στις 18.08 άρχισε την ιστορική ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες από το να απευθυνθεί στους αιρετούς του λαού. Είμαι απολύτως ευγνώμων και γνωρίζω τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα έθνη μας”, είπε αρχικά.

“Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες”

Και συνέχισε: “Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών… Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα”.

“Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για έμας να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες… Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η κοινωνία είναι συμβατές”.

“Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος.

“Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε”

“Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος”.

“Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας”.

“Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Ότα βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα”.

“Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα”

“Οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στο σωστό μονοπάτι της Ιστορίας… Αυτά τα 200 έτη είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν. Αφελώς πιστέψαμε ότι η Ευρώπη έχει βρει επιτέλους το μονοπάτι της ειρήνης. Πιστέψαμε στην εμβάθυνση της ΕΕ. Πιστέψαμε ότι αυτή η ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και κανένας δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα ενός άλλου λαού. Αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια της Ρωσίας… Κοιτάμε την τραγωδία στην Ουκρανία”.

“Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα. Γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να καταφύγεις στα όπλα για να προστατεύσεις την ελευθερία σου. Κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, τη σημασία των συμμάχων. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του να είσαι στο πλευρό. Κι εμείς αταλάντευτα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας”.

“Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ”

“Υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες”. “Η γλώσσα της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί.  Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή: αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά”.

“Είναι μία αναγκαιότητα και όχι επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. Ανησυχώ περισσότερο σχετικά με τον εσωτερικό κατακερματισμό των Δημοκρατιών μας…”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και σε Έλληνες που έχουν διαπρέψει στις ΗΠΑ.

Δείτε live την ομιλία του

Κρίσιμο τετ α τετ Πελόζι – Μητσοτάκη

Νάνσι Πελόζι: “Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους. Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια τελετή που υποδεχόμαστε ένα φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορονοϊού. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό”, είπε η Νάνσι Πελόζι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Καταδείξατε την κοινή πορεία μας. Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Οι δικοί μας προπάτορες εμπνεύστηκαν από την δική σας ανεξαρτησία. Πολεμήσαμε μαζί κατά την διάρκεια δυο παγκοσμίων Πολέμων. Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο