Σε κοινές δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή τους διάρκειας μιας ώρας στον Λευκό Οίκο,προχώρησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν κι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Τζιλ Μπάιντεν: “Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλού φίλους εδώ”, είπε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Και συνέχισε: “Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις”.
Τζο Μπάιντεν: “Καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε εδώ και τη σύζυγό σας και τις κόρες σας…”.
Και συνέχισε: “Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειο της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος…”
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε για εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών…«Οι ΗΠΑ οφείλουν τα δημοκρατικά ιδεώδη στην Αρχαία Ελλάδα. Όταν οι δικτάτορες επιχειρούν να κυριαρχήσουν στους γείτονές τους ταιριάζει μία απάντηση: «Όχι». Σαν αυτή που είπαν οι Έλληνες στην ναζιστική κατοχή».
«Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται από κοινού στην μάχη ενάντια στην παράνομη εισβολή. Υποδεχτήκατε Ουκρανούς πρόσφυγες, βοηθήσατε στην ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Δείξατε ξεκάθαρη στάση στο θέμα της Ουκρανίας».
Είχα την τύχη να έχω φίλους από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, είπε ακόμα ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε με το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος», λέγοντας ότι προέρχεται από την εποχή που ήταν βουλευτής στο Ντέλαγουερ και έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας
Θέλω να σας ευχαριστήσω για το ταξίδι σας και προσβλέπω στη συνάντησή μας στη Συνάντηση του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.
Κυριάκος Μητσοτάκης:
“Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι “Ιδρυτές Πατέρες” σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας “Ιδρυτές Πατέρες” άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως, όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο…
Όπως ξέρετε κ. Πρόεδρε υποστηρίξαμε το σχέδιο σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια. Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί”.