Κόσμος

Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν κρυφακούει τις δυτικές πρεσβείες

Τουρκία: Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να χρησιμοποιεί υποκλαπείσες συνομιλίες, που προέρχονται από παρακολουθήσεις δυτικών πρεσβειών στην Τουρκία

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να χρησιμοποιεί υποκλαπείσες συνομιλίες, που προέρχονται από παρακολουθήσεις δυτικών πρεσβειών στην Τουρκία για να εξαργυρώσει την εσωτερική πολιτική.

Η κλιμάκωση της διεισδυτικής συλλογής πληροφοριών που απευθύνεται ειδικά στις δυτικές πρεσβείες, όπως αναφέρει το nordicmonitor, και η στενή παρακολούθηση Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών στην Άγκυρα επιβεβαιώθηκε δημόσια από τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στις 11 Μαΐου.

Μιλώντας σε ομάδα υποστηρικτών στην επαρχία Aydın, ο Σοϊλού ανέφερε αποσπάσματα από το αντίγραφο του μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών σε μια δυτική πρεσβεία. Δεν είπε πώς απέκτησε τις πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που έγιναν στην πρεσβεία κεκλεισμένων των θυρών. Είναι πιθανό ότι η υπηρεσία πληροφοριών χάκαρε το τηλέφωνο ενός από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση ή είχε κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή πληροφοριοδότη εντός της πρεσβείας.

Η αποκάλυψη επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία, η μεγαλύτερη υπηρεσία συγκέντρωσης πληροφοριών στην Τουρκία, η οποία λειτουργεί υπό την επίβλεψη του υπουργού Εσωτερικών, κατάφερε να ακούσει τη συνάντηση μεταξύ ξένων διπλωματών και πολιτικών της αντιπολίτευσης από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Αν και ο Σοϊλού κατηγόρησε το CHP ότι συναντήθηκε με δυτικούς διπλωμάτες για να συζητήσουν την εσωτερική πολιτική, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

«Θα αναφέρω κάθε φράση που είπες. Μίλησες ξεδιάντροπα με τον πρέσβη μιας ευρωπαϊκής χώρας για το πόσες έδρες θα κερδίσεις το 2023 [εκλογές]. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα άλλο στοιχείο. Μιλήσατε για τον Çağatay Kılıç», είπε ο Σοϊλού για τη συνάντηση. Ο Kılıç είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου και στο παρελθόν υπηρέτησε ως σύμβουλος του Ερντογάν.

«Μιλήσατε για το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος [από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης] που θα εκλεγεί [στις επόμενες εκλογές] θα υπηρετήσει για δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξετε νέο πρόεδρο. Αξιολογήσατε πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα επηρέαζαν την Τουρκία. Μιλήσατε για όλες τις λεπτομέρειες εντός της [αντιπολιτευόμενης] Λαϊκής Συμμαχίας [μπλοκ], για τους [πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης] Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου και πώς να λάβετε ψήφους από το HDP [φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών]».

Αν και ο Σοϊλού δεν κατονόμασε τη χώρα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ο Σοϊλού, ένας ακροδεξιός πολιτικός που συμμάχησε με την κυβέρνηση Ερντογάν, έχει βάλει στο στόχαστρο δημοσίως εδώ και αρκετό καιρό τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Τουρκία, πλήττοντας συχνά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με πολλαπλές θεωρίες συνωμοσίας.