Οικονομία

Κομισιόν: Η πρώτη έκθεσή της – Σε “δίνη” αβεβαιότητας η παγκόσμια οικονομία

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί σήμερα Δευτέρα η πρώτη έκθεση της Κομισιόν μετά τη ρωσική εισβολή - Επιδείνωσαν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας οι κυρώσεις

Στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το ενδιαφέρον σήμερα Δευτέρα, καθώς αναμένεται να δημοσιεύσει, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή, την έκθεση προβλέψεων για τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ, εν μέσω  των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και της επιθετικής στροφής των Κεντρικών Τραπεζών.

Και τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα με συνέπεια να “οδηγούν” την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένα βήμα πιο κοντά σε αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο των προβλέψεων της Κομισιόν, που αποκαλύπτει το Bloomberg, στην πρώτη έκθεσή της μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023, , έναντι 4% και 2,7%, των προβλέψεών της τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Επιτροπή προβλέπει ποσοστά 6,1% και 2,7% για φέτος και το επόμενο έτος, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι προβλέψεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν προτού δημοσιευθούν από την Κομισιόν εντός της ημέρας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση,  έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία εκτινάσσοντας τις τιμές της ενέργειας σε ιστορικά υψηλά και επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ευρωζώνη είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια και της εγγύτητας στη σύγκρουση.

Δύσκολες ώρες για την Ευρώπη

Την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, προσδιόρισε με μεγαλύτερη σαφήνεια τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων μετά από μια 10ετία

«Η πρώτη αύξηση επιτοκίων, η οποία ενημερώθηκε από τις προθεσμιακές οδηγίες της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Λαγκάρντ την περασμένη Τετάρτη. «Δεν έχουμε ορίσει ακόμη επακριβώς την έννοια του ”συγκεκριμένου χρόνου”, αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», συνέχισε.

Μετά την αρχική αύξηση, η εξομάλυνση της πολιτικής «θα είναι σταδιακή», δήλωσε επίσης σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Πληθωριστικές πιέσεις “φέρνουν” καλοκαιρινή αύξηση των επιτοκίων

Είναι γεγονός πως ο πληθωρισμός (σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2%) παραμένει επίμονα, πλήττοντας το εισόδημα των καταναλωτών, κάτι το οποίο ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. Πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πιέζουν ολοένα και περισσότερο για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι βλέπουν οι επικεφαλής των τραπεζών Γαλλίας και Γερμανίας.

«Νομίζω ότι από το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια της ευρωζώνης τον Ιούλιο (μετά την ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων τον Ιούνιο), προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινδυνεύουν να δράσουν πολύ αργά.

Επίσης, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Φρανκ Έλντερσον είπε ότι οι αξιωματούχοι μπορούν να αρχίσουν να εξετάζουν την αύξηση των επιτοκίων -από ιστορικά χαμηλά επίπεδα- τον Ιούλιο, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μειώνει την ανάπτυξη και εκτοξεύει τις τιμές.

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού και στη Βρετανία

Για το τέλος της «χρυσής εποχής» των φτηνών τροφίμων προειδοποιούν την βρετανική κοινωνία αναλυτές και οικονομικές εκθέσεις, καθώς η αγορά ετοιμάζεται για μια ακόμη σοκαριστική επίδοση την ερχόμενη εβδομάδα από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει βέβαια ήδη προετοιμάσει την αγορά για χειρότερα αναθεωρώντας δυσμενώς τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό εκτιμώντας πως ο δείκτης θα φτάσει και ίσως θα ξεπεράσει το 10% μέσα στη χρονιά, αγγίζοντας έτσι το υψηλότερο σημείο του από το 1982.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τα επίπεδα των τιμών τον Απρίλιο, την ερχόμενη Τετάρτη και όλα δείχνουν πως ο τιμάριθμος λιανικής θα ανέβει κι άλλο «πιάνοντας» το 9%.

Τον Μάρτιο ο CPI ανέβηκε από το 6,2% στο 7%, όμως ο πόλεμος και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων φαίνεται πως ώθησε τον δείκτη στο 9,1% τον Απρίλιο. Επίδοση που θα φέρει πιο γρήγορα τις τιμές κοντά στο ταβάνι του 10%, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Δύσκολες ώρες για την παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια περίοδο «εξαιρετικής αβεβαιότητας», δήλωσε πρόσφατα η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείονται περαιτέρω υποβαθμίσεις στις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 στο 3,2%, έναντι 4,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Διευκρίνισε επίσης, ότι η πτωτική αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στις αναπτυξιακές προοπτικές για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, που περιλαμβάνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 5,7% το 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο