Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, επεσήμανε ότι για να αρχίσει διάλογος με τη Μόσχα, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», είπε η κυρία Μπέρμποκ έπειτα από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO στο Βερολίνο χθες Κυριακή. «Όμως για να γίνει αυτό, οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε εξάλλου τη Ρωσία διότι ανακάλεσε μονομερώς της Ιδρυτικής Πράξης Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας Μεταξύ του NATO και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (1997), υπογραμμίζοντας πως αυτή ακριβώς η συμπεριφορά είναι ο λόγος που η Ατλαντική Συμμαχία ενισχύει την ανατολική της πτέρυγα.
Στο κείμενο, το NATO δεσμευόταν να μην αναπτύξει «μεγάλες μάχιμες δυνάμεις» στην ανατολική του πτέρυγα, κάτι όμως συνδεδεμένο καθαρά με τη διατήρηση σταθερού περιβάλλοντος ασφαλείας.
“Η Ρωσία έχει χάσει το ένα τρίτο των δυνάμεων της”
Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει τις απώλειες της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει πιθανότατα χάσει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία και η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς «έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα», ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
«Παρά τις μικρής κλίμακας αρχικές προελάσεις, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να επιτύχει ουσιαστικά εδαφικά κέρδη τον τελευταίο μήνα ενώ διατηρεί συνεχώς υψηλά επίπεδα φθοράς», σημειώνει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.
Στάσιμη η ρωσική επίθεση
«Η Ρωσία έχει τώρα πιθανότατα υποστεί απώλειες ενός τρίτου της χερσαίας δύναμης μάχης που ανέπτυξε τον Φεβρουάριο», προσθέτει. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προσθέτει εξάλλου στην ανάρτησή του ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ρωσία δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες».
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξανάγκασαν τους Ρώσους διοικητές να εγκαταλείψουν προέλασή τους στο Κίεβο, προτού κερδίσουν γρήγορα έδαφος στα βορειοανατολικά και τους εκδιώξουν από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.