Κόσμος

Η ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα και, κατά προέκταση, και στην αγοραστική μας δύναμη μέσω της αύξησης της τιμής βασικών αγαθών

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα και, κατά προέκταση, και στην αγοραστική μας δύναμη μέσω της αύξησης της τιμής βασικών αγαθών. Η ενεργειακή κρίση, που εκδηλώνεται μπροστά μας, μπορεί, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί και ως μια ευκαιρία για επιλογές διαφορετικές από αυτές που κάναμε στο παρελθόν.

Παράλληλα προς τον ανθρώπινο πόνο, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί παράπλευρες ζημιές που έχουν τις επιπτώσεις τους στους μετρητές και στους λογαριασμούς μας. Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στερούν ποσότητες από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και αυξάνοντας τους φόβους για ελλείψεις.

Βέβαια, αυτές οι εντάσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας είχαν ήδη εμφανιστεί από την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών, ενισχύοντας την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από χώρες που κυβερνώνται από πολιτικά ανελεύθερες ηγεσίες. Κι είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι συνηθίζαμε να κλείνουμε τα μάτια μας στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, γιατί δεν μπορούσαμε να επιδείξουμε ενεργειακές αντοχές χωρίς τον μαύρο χρυσό που αυτή διαθέτει. Αλλά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτή η πολιτική στρουθοκαμήλου δεν αποτελεί πλέον πραγματικά επιλογή.

Έτσι, η τρέχουσα κρίση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.  Η απειλή της διακοπής ρεύματος και η εκτίναξη των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές στην πράξη από τις ανησυχητικές αναφορές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος  ως προς την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι, οι οποίοι είναι διστακτικοί απέναντι σε φόρους διοξειδίου του άνθρακα και σε άλλα περιοριστικά μέτρα υπέρ του κλίματος, στρέφουν όλο και πιο σταθερά το ενδιαφέρον τους σε καινοτόμους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.