Δραματική έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο απήθυνε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ να ανοίξει ξανά τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία πριν από την παγκόσμια καταστροφή.
«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν επειδή αυτά τα λιμάνια είναι μπλοκαρισμένα», είπε ο Μπίσλεϊ στο CNN κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης.
Ερωτηθείς τι θα έλεγε απευθείας στον Πούτιν, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε: «Εάν έχετε καθόλου καρδιά για τον υπόλοιπο κόσμο, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για την Ουκρανία, πρέπει να ανοίξετε αυτά τα λιμάνια».
Ζωτικής σημασίας αποστολές γεωργίας από την Ουκρανία , γνωστές ως “το καλάθι του ψωμιού του κόσμου” , έχουν κολλήσει στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, επειδή το λιμάνι της Οδησσού και τα γειτονικά λιμάνια έχουν αποκλειστεί από ρωσικές δυνάμεις.
Η οικονομία της Ουκρανίας αντιμετωπίζει κατάρρευση
Ο Μπίσλεϊ, πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, προειδοποίησε ότι τα λιμάνια πρέπει να λειτουργήσουν εντός των επόμενων 60 ημερών διαφορετικά η αγροτική οικονομία της Ουκρανίας θα καταρρεύσει.
«Εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα των λιμανιών και δεν ανοίξουν, η οικονομία της Ουκρανίας καταρρέει εντελώς», δήλωσε ο Μπίσλεϊ στο συνέδριο SABEW στη Νέα Υόρκη.
Η Ουκρανία είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων εξαγωγέων για μια ποικιλία βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Είναι επίσης ο κορυφαίος εξαγωγέας τόσο ηλιελαίου όσο και γευμάτων. Το 2021, τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 41% των συνολικών εξαγωγών της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο παγκόσμιο σοκ στον εφοδιασμό τροφίμων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , σημειώνοντας ότι εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει σε σιλό εκεί.
“Μάντεψε?” είπε ο Μπάιντεν επισκεπτόμενος ένα αγρόκτημα στο Ιλινόις την Τετάρτη. «Εάν αυτοί οι τόνοι δεν βγουν στην αγορά, πολλοί άνθρωποι στην Αφρική θα πεθάνουν από την πείνα επειδή είναι ο μοναδικός προμηθευτής ορισμένων αφρικανικών χωρών».
“Όπλο εκβιασμού”τρόφιμα και ενέργεια;
Αφού η Ρωσία δεσμεύτηκε να επιβάλει κυρώσεις σε 31 ξένες ενεργειακές εταιρείες την Τετάρτη, ανώτατος αξιωματούχος στη Γερμανία κατηγόρησε την Πέμπτη ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο».
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο τα τρόφιμα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι αυτό θα συμβεί εάν τα λιμάνια δεν ανοίξουν ξανά γρήγορα. «Δύο συν δύο ίσον τέσσερα», είπε.
Αλλά το “ξεμπλοκάρισμα των θυρών” δεν θα είναι εύκολο. Όχι μόνο προστατεύονται από νάρκες και θωρηκτά, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας ανησυχεί ότι η επαναλειτουργία τους θα επιτρέψει στη Ρωσία να κάνει μια «γρήγορη κίνηση» και να εισβάλει στη χώρα μέσω των λιμανιών της.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε «κατανόηση» από τη διεθνή κοινότητα ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν» τα λιμάνια από «εισβολή».
Κάλεσε δεν τους παγκόσμιους ηγέτες «να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η απόλυτη ουδετερότητα για τη μεταφορά προμηθειών μέσα και έξω από την Οδησσό».