Οικονομία

Τουρισμός Ελλάδα: “Ζεσταίνονται οι μηχανές” για την τουριστική περίοδο από τους επιχειρηματίες

Τουρισμός Ελλάδα: Η κίνηση καταγράφεται από τουρίστες προερχόμενους κυρίως από Γαλλία, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ισραήλ.

“Στο φουλ βρίσκονται οι μηχανές” για την τουριστική περίοδο από τους επιχειρηματίες καθώς είναι πολύ καλή καλύτερη η εικόνα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η κίνηση καταγράφεται από τουρίστες προερχόμενους κυρίως από Γαλλία, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ισραήλ.

Την πλήρη εικόνα της τουριστικής κίνησης στους δρόμους της Πλάκας μεταφέρει στα «ΝΕΑ» και ο Θεόδωρος Βλάρας, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Μέχρι τον Απρίλιο τα πράγματα εδώ δεν ήταν τόσο αισιόδοξα. Από τέλος Απριλίου μέχρι σήμερα η αισιοδοξία μας έχει μεγαλώσει πολύ, βλέπουμε κάτι θετικότερο και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι, να μην είναι ευκαιριακή, για 15 – 20 μέρες, η άνοδος αλλά να τραβήξει μέχρι τον χειμώνα. Ο Μάιος σε επίπεδο αυξήσεων και κόσμου είναι ίσως ίδιος και καλύτερος από το 2019. Σε επίπεδο εισπράξεων υπολείπεται ακόμα αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι θα γίνει και αυτό σιγά σιγά».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πιθανές επιπτώσεις

Το 2019, οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσώπευαν το 1,9% των συνολικών αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο για την Ουκρανία ήταν ακόμη μικρότερο. Το μερίδιο των αφίξεων από τη Ρωσία μειώθηκε στο 0,3% το 2020, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, σημειώνοντας μόνον οριακή άνοδο στο 0,8% το 2021. Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα αντίστοιχα μερίδια διαμορφώθηκαν στο 2,4% το 2019 και στο 1,1% το 2021.

Δεύτερον, μέσω της αναμενόμενης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στις χώρες προέλευσης (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, ΗΠΑ κ.λπ.) λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Τουρισμός: Ακάθεκτος ο Μάιος στις εισροές τουριστών

Ο Μάιος είναι ο μήνας που ουσιαστικά είναι στα “προεόρτια” της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, όπου αναμένεται να πάει εξαιρετικά.  Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως μπορεί αναπληρώσει το 80% της κίνησης και των εσόδων του 2019. Παρά την υγειονομική κρίση που δεν έχει απαλειφθεί από το παγκόσμιο σκηνικό και παρά τις πολεμικές ιαχές που συνεχίζουν να αντηχούν στην Ουκρανία, ο τουρισμός ανεβάζει ταχύτητα έναν μήνα πριν το καλοκαίρι, τόσο από άποψη συνδέσεων, αφίξεων και κρατήσεων όσο κι από άποψη μέσης τιμής στα καταλύματα της πρωτεύουσας.