Πάνω από τα 600 εκατομμύρια ευρώ έφτασε ο προϋπολογισμός από τις δικαιούχους των φαρμακευτικών εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα το ποσό ήταν στα 604.849.335,12 ευρώ προϋπολογισμός από τις προτάσεων που κατατέθηκαν στη δράση: «Μεταρρυθμίσεις του Συστήματος Clawback & Συμψηφισμός του με Ερευνητικές & Επενδυτικές Δαπάνες», με την αιτούμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε 292.294.707,01 ευρώ.
Η δράση, έχει προϋπολογισμό 250.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Φορέας υλοποίησής της είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Μέχρι την 28η.4.2022, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, κατατέθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) 65 αιτήματα ενίσχυσης, από 40 δυνητικούς δικαιούχους.
Τα 50 αιτήματα αφορούν επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 403.486.170,77 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 213.607.973,94 ευρώ. Τα υπόλοιπα 15 αιτήματα, σύμφωνα με το insider, σχετίζονται με την ενίσχυση παραγωγικών επενδυτικών σχεδίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους διαμορφώνεται σε 201.363.164,35 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 78.686.733,07 ευρώ.
Σημειώνεται πως, βάσει της πρόσκλησης, οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής έως τριών αιτημάτων ενίσχυσης έργων Ε&Α και έως τριών επενδυτικών σχεδίων, αντίστοιχα.
Ο αρμόδιος για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Τα αιτήματα ενίσχυσης επενδύσεων Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και παραγωγικών επενδυτικών σχεδίων, που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής δράσης του “Ελλάδα 2.0” για το clawback, έφτασαν σε σημείο να υπερκαλύψουν τον προϋπολογισμό. Οι σημαντικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, στο πλαίσιο της δράσης, από τη φαρμακοβιομηχανία, αναμένεται να δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε: «Από την πρώτη μέρα που θεσπίσαμε το φαρμακευτικό clawback είχε φανεί ότι θα ήταν ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική οικονομία. Όμως, η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης του έδωσε μια εντελώς διαφορετική δυναμική και τα αποτελέσματα είναι οι προφανείς κατατεθείσες προτάσεις. Επενδυτικά σχέδια αξίας 605 εκατομμυρίων ευρώ από μεγάλες εταιρείες που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε μία από τις πιο ισχυρές χώρες παραγωγής φαρμάκου στον κόσμο. Και όλα αυτά από την εφαρμογή μιας έξυπνης ιδέας σε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας. Καλωσορίζουμε τα επενδυτικά αυτά σχέδια και δεσμευόμαστε να εργαστούμε με τους επενδυτές για να υλοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά για το καλό του ελληνικού λαού όλες αυτές οι σπουδαίες επενδύσεις».