Κόσμος

Επισιτιστική κρίση – G7: 50 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με την πείνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Καμπανάκι κινδύνου από τη G7 για άμεσα μέτρα ώστε να ξεμπλοκάρουν τα αποθέματα σιτηρών που βρίσκονται "εγκλωβισμένα" στην Ουκρανία

Η Ομάδα των G7 προειδοποίησε το Σάββατο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί μια παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που απειλεί τις φτωχές χώρες και χρειάζονται επείγοντα μέτρα για να ξεμπλοκάρουν τα αποθέματα σιτηρών που βρίσκονται μπλοκαρισμένα στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία φιλοξένησε μια συνάντηση κορυφαίων διπλωματών της G-7, είπε ότι ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε «παγκόσμια κρίση».

Προειδοποίησε ότι έως και 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, θα αντιμετωπίσουν την πείνα τους επόμενους μήνες, εκτός εάν βρεθούν τρόποι για την απελευθέρωση των ουκρανικών σιτηρών, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας προσφοράς.

Σε δηλώσεις που κυκλοφόρησαν στο τέλος της τριήμερης συνάντησης στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας της Γερμανίας, η G-7 δεσμεύτηκε να παράσχει περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια στους πιο ευάλωτους.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει δημιουργήσει μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις τροφίμων και ενέργειας στην πρόσφατη ιστορία, η οποία απειλεί πλέον τους πιο ευάλωτους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η οργάνωση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιταχύνουμε μια συντονισμένη πολυμερή απάντηση για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και να σταθούμε δίπλα στους πιο ευάλωτους εταίρους μας από αυτή την άποψη», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζολί, δήλωσε ότι η χώρα της, ένας άλλος σημαντικός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, είναι έτοιμη να στείλει πλοία στα ευρωπαϊκά λιμάνια, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν ουκρανικά σιτηρά σε όσους έχουν ανάγκη.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα δημητριακά θα σταλούν στον κόσμο», είπε στους δημοσιογράφους. «Αν όχι, εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν λιμό».

Τα κράτη της G-7 κάλεσαν επίσης την Κίνα να μην βοηθήσει τη Ρωσία, μεταξύ άλλων υπονομεύοντας τις διεθνείς κυρώσεις ή δικαιολογώντας τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο θα πρέπει να υποστηρίξει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και όχι να «βοηθήσει τη Ρωσία στον επιθετικό πόλεμο της», ανέφεραν.

Το G-7, το οποίο περιλαμβάνει τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσε επίσης την Κίνα «να σταματήσει να εμπλέκεται σε χειραγώγηση πληροφοριών, παραπληροφόρηση και άλλα μέσα για να νομιμοποιήσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Η συνάντηση της G7 χαρακτηρίστηκε ως ευκαιρία για τους αξιωματούχους να συζητήσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου στη γεωπολιτική, την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια και τις συνεχείς διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει πρόθυμη να μιλήσει με τη Ρωσία για την απεμπλοκή των προμηθειών σιτηρών που έχουν κολλήσει στα σιλό της Ουκρανίας και επίσης για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του ίδιου του πολέμου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει «καμία θετική ανατροφοδότηση» από τη Μόσχα.

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού με άμεση ισχύ, επικαλούμενη κίνδυνο για την επισιτιστική ασφάλεια της, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συγκομιδή σιταριού της ίδιας της χώρας έχει υποφέρει από ένα κύμα καύσωνα που καταρρίπτει ρεκόρ που καθυστερεί την παραγωγή.

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, αλλά καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του. Μετά τη διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήλπιζε να βρει νέες αγορές για το σιτάρι της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο