Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, απηύθηνε χαιρετισμό σε Εκδήλωση Γουνοποιών Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Καστοριά εκπροσώπων 15 εισαγωγικών εταιρειών της Νοτίου Κορέας.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, στον χαιρετισμό του ο κ. Σμυρλής ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί απόδειξη της θέλησής μας για στενή συνεργασία και περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Νότιας Κορέας και της Ελλάδας στον κλάδο της γούνας.
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κρίση στην βιομηχανία γούνας βαίνει αυξανόμενη λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες, η Ρωσία και η Ουκρανία, ήταν οι δύο κύριοι προορισμοί των εξαγωγών γούνας της Ελλάδας.
Ο κ. Σμυρλής, επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών στην προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και στη διαμόρφωση ενός νέου, ισχυρού και σαφούς πλαισίου δράσης όσον αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την οικονομική εξωστρέφεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη βιομηχανία γούνας, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα νέων, δυναμικών αγορών για προϊόντα γούνας.
Κατεγράφησαν παραγγελίες γουναρικών ενώ οι προοπτικές για την επίτευξη ικανοποιητικού εμπορικού αποτελέσματος εκτιμώνται ως ισχυρές
Αναφερόμενος στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα, ο κ. Σμυρλής τόνισε την επιτυχημένη και γόνιμη συμμετοχή της Νοτιοκορεατικής Αντιπροσωπείας στην 44η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς το 2019, η οποία υποστηρίχθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σεούλ. Απέδωσε παράλληλα ιδιαίτερη σημασία και στη συμβολή της Enterprise Greece στη διοργάνωση της εθνικής συμμετοχής σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, όπως η «International Hong Kong Fur & Fashion Fair», καθώς και στη χθεσινή εκδήλωση.
Με την ολοκλήρωση της δράσης εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν περί τις 100 Β2Β συναντήσεις και άνω των 20 επισκέψεων σε τοπικά εργοστάσια. Επιπλέον κατεγράφησαν παραγγελίες γουναρικών ενώ οι προοπτικές για την επίτευξη ικανοποιητικού εμπορικού αποτελέσματος εκτιμώνται ως ισχυρές.
Κλείνοντας ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας ενός brand name όσον αφορά τη βιομηχανία της γούνας, για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή, η Νότια Κορέα παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες για την ελληνική γούνα, ικανές αφενός να αντισταθμίσουν τις απώλειες που προκάλεσε η κρίση στην Ουκρανία και αφετέρου να ανοίξουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στους Έλληνες γουνοποιούς, ώστε να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους όχι μόνο στην αγορά της Νότιας Κορέας, αλλά και σε ολόκληρη την Ασία.