“Η Γαλλία υποστηρίζει απολύτως την προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σε συνομιλία που είχαν.
«Ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας είπε στον Πρόεδρο της Φινλανδίας ότι η Γαλλία υποστηρίζει απολύτως την κυρίαρχη επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Χαιρετίζει την προσπάθεια της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Σολτς
Από την άλλη Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε επίσης την προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία, και πρόσφερε την «πλήρη υποστήριξη» του Βερολίνου, αφού ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την πρόθεση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, οδηγώντας το σκανδιναβικό έθνος — το οποίο μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με Ρωσία — ένα βήμα πιο κοντά στους κόλπους της συμμαχίας.
Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο κ. Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ο Νιινίστο είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να «κοιταχτεί στον καθρέφτη» εάν η Φινλανδία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την ασφάλειά της. Μιλώντας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός ηγέτης είπε ότι εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι αποτέλεσμα των ενεργειών του ίδιου του Πούτιν.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, “σίγουρα”, σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα “πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας. Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”.