Η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά έφτασε και στην Ελλάδα και όπως είναι λογικό έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς, όπου οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα συμπτώματα που θα παρουσιαστούν στα τέκνα τους. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τρία κρούσματα, τα οποία όμως είναι καλά στην υγεία τους και δεν διατρέχουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο.
Γι’ αυτό το λόγο εάν δουν κάτι περίεργο, κατευθείαν πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, ώστε να αποκλείσουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο.
Ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
Οδηγίες προς τους γονείς
Tις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Έχουν αναφερθεί κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης, σε δύο Πολιτείες των ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν υπάρχει γνωστή συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς παράγοντες.
Προσβάλλονται παιδιά ηλικίας <16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)
- Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων
- Κνησμό
- Αρθραλγία/μυαλγία
- Πυρετό
- Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος
- Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης
Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.
Συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής :
- τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού)
- αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
- κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).
- αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.)
- αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού
- επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών
Συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.