“Καμπανάκι” έκρουσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως θα επηρεάσει τις προοπτικές για την ανάκαμψη της και εντείνουν τις προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό που ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την παροχή βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης στους πιστούχους.
Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να διασφαλίζουν υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη και να διευκολύνει με τον τρόπο αυτό την επανένταξη των δανείων τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ποια η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η μείωση των κόκκινων δανείων. Θεωρεί ότι οι τράπεζες οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), ιδίως αν η γεωπολιτική κρίση παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω, σε συνδυασμό με την απόσυρση των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ποιες οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη
Η συνέχιση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και την ενεργό συμμετοχή του τραπεζικού τομέα. Κατά συνέπεια, οι τράπεζες οφείλουν, υπό το πρίσμα των δευτερογενών επιδράσεων του πολέμου στην Ουκρανία, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού τους.
Ευρωζώνη: “Καμπανάκι” για την οικονομία και τον πληθωρισμό – Τι φοβούνται οι αγορές
Η πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης φαίνεται να πηγαίνει σε σταδιακή επιβράδυνση παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις έδειχναν σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε τρίμηνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, το λιγότερο τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκρηκτική αύξηση των σχετικών τιμών στα βασικά εμπορεύματα μείωσαν την ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή- ότι η ανάπτυξη θα ήταν 0,3% στο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5%, επιταχύνοντας από το 4,7% το τέταρτο τρίμηνο και επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.